Immuunstoornis en gele koorts

Heeft u plannen om een reis te maken naar Midden-Afrika of Zuid-Amerika én gebruikt u medicijnen die de afweer verminderen? Dan kan het gebeuren dat u de gele koorts vaccinatie niet mag hebben. Maak een afspraak bij de GGD voordat u uw reis boekt. Dan wegen we samen met u de risico's af.  Lees het artikel over de vaccinatiecheck.

Gele koorts; een risico?

In verschillende landen in Midden-Afrika en Zuid-Amerika komt gele koorts voor. Gele koorts is een gevaarlijke ziekte die door muggen wordt overgebracht. Deze muggen steken vanaf de vroege ochtend tot de late avond. Iemand die gele koorts oploopt krijgt klachten die kunnen variëren van lichte, griepachtige verschijnselen tot koorts met bloedingen. Dit kan dodelijk zijn.

Gele koorts en afweerstoornissen

Tegen gele koorts kunt u zich laten vaccineren. Het vaccin bevat verzwakt levend virus. We noemen het ook wel “levend” vaccin. Hierdoor maakt uw lichaam antistoffen aan tegen de ziekte. De vaccinatie is voor de meeste mensen veilig. Maar dit geldt niet voor mensen met een afweerstoornis. Zij kunnen hier erg ziek van worden.

Afweerstoornissen worden veroorzaakt door verschillende ziekten, denk aan HIV. Bepaalde medicijnen kunnen ook de afweer verlagen, bijvoorbeeld chemotherapie of medicijnen tegen reuma. Maar er zijn er nog veel meer. Medicijnen die de afweer verlagen worden tegenwoordig voor vele aandoeningen voorgeschreven.

Vaccinatie vóór starten van afweerverlagende medicijnen

Soms kan in overleg met de een specialist (bijv. reumatoloog) worden besloten om eerst de gele koorts vaccinatie te krijgen en pas later te beginnen met de medicijnen. Bespreek dit met uw specialist.

Risicogroepen voor gele koortsvaccinatie

Behalve voor mensen met een immuunstoornis, zijn er nog een aantal groepen waar we de vaccinatie zorgvuldig moeten afwegen:

  • zwangeren;
  • kinderen onder de negen maanden;
  • mensen die na hun zestigste levensjaar een eerste vaccinatie tegen gele koorts krijgen.

Ook bij hen is sprake van een grotere kans op ernstige bijwerkingen.

Wat te doen als ik geen vaccinatie mag?

Op het spreekuur bij de GGD bekijken we of u tegen gele koorts gevaccineerd kunt worden. Is dat niet het geval, dan bespreken we met u de mogelijkheden om evt. de reis om te boeken naar een minder risicovol land. Het is natuurlijk een enorme teleurstelling als u al geboekt heeft en dan pas hoort dat de door u geboekte reis een reëel gevaar oplevert voor uw gezondheid.

Maak daarom, voor het boeken van de reis, een afspraak bij een GGD bij u in de buurt, zeker als u een afweerstoornis heeft.