28 september Wereld Rabiës Dag

Lees voor
Translate: select the text below, select "vertalen" and choose your language

Steeds meer reizigers laten zich vaccineren tegen rabiës, ook als zij korter dan drie maanden op reis gaan. Normaal gesproken adviseren we de vaccinatie als u (in totaal) meer dan drie maanden naar een land gaat waar de ziekte voorkomt. Fietsers en wandelaars hebben een verhoogd risico om door een hond gebeten te worden. Ook dan adviseren we u de vaccinatie te halen. De serie bestaat uit 2 injecties.

De ziekte

Hondsdolheid is een dodelijke virusziekte die vooral voorkomt in ontwikkelingslanden. Door het bijten of likken van een dier dat het virus draagt, kan het dier het hondsdolheid-, of rabiësvirus doorgeven. Vaak is dit een hond, maar soms ook een vleermuis of een aap. Zonder de juiste inentingen of medicijnen is de ziekte dodelijk. Sterker nog, meer dan 55.000 mensen sterven hier jaarlijks aan.

Rabiësvaccinatie

De vaccinatieserie bestaat uit twee injecties. Na twee vaccinaties heeft u een basisbescherming. Na een beet door een verdacht dier hoeft u dan geen antistoffen meer te krijgen. Wel moet u opnieuw worden ingeënt.

Als u voor de reis niet gevaccineerd bent, moet u na een beet door een verdacht dier antistoffen én vier vaccinaties toegediend krijgen. De antistoffen zijn vaak moeilijk verkrijgbaar in ontwikkelingslanden. Daarom is het beter om vóór de reis te vaccineren.

 
Bron: CDC