Dengue en Chikungunya, groter risico voor reizigers?

Header illustratie

Muggen in tropische en subtropische gebieden kunnen verschillende ziekten overbrengen. Dengue en Chikungunya zijn bijvoorbeeld ziekten die erg op elkaar lijken en ook door dezelfde mug (tijgermug) worden overgebracht. Beide geven klachten zoals hoofdpijn, koorts en pijnlijke gewrichten. Wat is nu eigenlijk het risico als je op reis gaat naar een land waar deze ziekten voorkomen?

Dengue

De mug die dengue (knokkelkoorts) overbrengt (tijgermug)  steekt voornamelijk overdag. De broedplaats is stilstaand water, bijv. bloempot, dakgoot en oude autobanden. In de regentijd breken vaak epidemieën uit in de gebieden waar veel mensen dicht op elkaar wonen. Wereldwijd krijgen elk jaar 50 miljoen mensen een dengue infectie. De laatste 10 jaar zien we  een verontrustende toename door uitbreiding van het leefgebied van de mug. Na een beet duurt het 2 tot 15 dagen voordat u klachten krijgt, zoals koorts, spier en gewrichtspijn. Dengue kan ook ernstiger verlopen. Kijk voor meer informatie op de pagina over dengue.

Risico voor Nederlandse reizigers

In Nederland zien we ongeveer 20 gevallen per jaar. In werkelijkheid gaat het om meer mensen. Bij de milde vorm zijn de klachten na een dag of zeven weer over, waardoor men geen onderzoek meer laat doen.  Er is nog geen vaccin tegen dengue.

Uitbraken van Dengue komen regelmatig voor, ook in landen waarvoor geen vaccinaties worden geadviseerd, zoals onlangs in Madeira. Een toename wordt gezien in  Midden-Amerika, Zuid-Amerika, Singapore, Bangkok en de Philippijnen. (Bron: ECDC)

Chikungunya

De tijgermug kan ook Chikungunya veroorzaken, wat veel op Dengue lijkt. Naast hoge koorts, hoofdpijn en braken geeft het klachten van hevige, kreupel makende, gewrichtspijnen in de enkels, polsen en/of vingers (artritis). Vandaar ook de naam Chikunugnya, wat betekent: ‘dat wat krom maakt’.

Door de snelle wereldwijde verspreiding van de tijgermug komen uitbraken van Chikungunya af en toe ook in Europa voor. In Zuid Frankrijk en Italië zijn sinds 2007 kleine uitbraken geweest. In Nederland wordt de import van een plant zoals Dracaena sanderiana, beter bekend als "lucky bamboo" goed in de gaten gehouden. De mug reist nl. regelmatig met de plantjes mee naar Nederland.

Voorkomen is beter dan genezen

Bescherm je altijd goed tegen muggenbeten met luchtige bedekkende kleding en een goed muggenwerend middel zoals DEET.

Meer maatregelen tegen muggensteken vind je op onze website. 

DengueBron: gezond op reis

Afbeelding

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.