Voorkom een soa op vakantie

Lees voor
Translate: select the text below, select "vertalen" and choose your language

De eerste keer zonder ouders op vakantie, een andere omgeving, zon, een losse sfeer en het ontmoeten van nieuwe mensen; een spannende en uitdagende belevenis.

Tijdens de vakantie is feesten aan de orde van de dag en er wordt ook dieper in het glaasje gekeken of drugs gebruikt. Hierdoor vallen remmingen weg. De vakantiesfeer, spanning, seks en romantiek zorgen voor een “roze bril”. Dat kan heerlijk zijn maar het kan ook verkeerd uitpakken. Onveilige seks verhoogt de kans op HIV of een soa zoals chlamydia of gonorroe of onbedoelde zwangerschap. Gebruik dus altijd een condoom, ook op vakanties in Europa! 

Terug naar de werkelijkheid!

Eenmaal thuisgekomen sta je weer met beide voeten op de grond. Het dagelijks leven begint weer, je moet  naar school of aan het werk. Maar de zorg om het onveilige vrijen blijft. Had je een onveilig contact en  maak je je zorgen of je een soa hebt opgelopen of zwanger bent; maak dan een afspraak op de soa poli van de GGD.

Pakje condooms in de koffer

Jongeren die condooms meenemen op vakantie, vrijen veiliger dan jongeren die zonder condooms zijn vertrokken. Laat je een condoom  zien, dan is het ook makkelijker om over veilig vrijen te praten. Het niet bij de hand hebben van condooms bij seks is een belangrijke oorzaak van onveilig vrijen door jongeren. Jongeren die nog nooit eerder seks hebben gehad kunnen wat onhandig zijn met een condoom en laten het dan eerder achterwege. Het blijkt van tevoren makkelijker gezegd, dan in de praktijk gedaan.

Als ouders/verzorgers praten over veilig vrijen

Het is dus heel belangrijk om als ouders tijdig met jongeren over veilig vrijen te kunnen praten. Veel ouders worstelen alleen met de vraag hoe. Probeer er zo open en eerlijk mogelijk over te praten met uw kinderen, ook al is dat niet voor iedereen even gemakkelijk.

Meer weten?