Reisartikelen te koop bij GGD

Gaat u op reis, al is het maar voor enkele dagen, neem dan een op uw reis en persoonlijke situatie afgestemde reisapotheek mee.

Veel reizigers naar (sub)tropische bestemmingen krijgen klachten van reizigersdiarree of huidinfecties door steken van insecten. Bereid u daarom goed voor.

LET OP: Het assortiment reisartikelen kan per GGD verschillen. Dit is een indicatie.

ORSDit zorgt ervoor dat het vocht- en zoutgehalte van het lichaam op peil komt/blijft bij braken en diarree
Diarreeremmers (loperamide)Te gebruiken bij diarree zonder koorts of bloed /slijmbijmenging (niet geschikt voor jonge kinderen). In sommige gevallen is het echter raadzaam geen stopmiddel te gebruiken. Lees voor gebruik de bijsluiter.
Insectenwerend middel Vaak is DEET (diëthyltoluamide) toegevoegd; een stof die de geursensoren van de muggen in de war brengt. Voor kinderen jonger dan 2 jaar en zwangere vrouwen adviseren wij een concentratie DEET van maximaal 30%
Behandeling na insecten- of kwallenbeet Deze beten geven vaak jeukklachten. Kies voor een jeukstillend middel of een middel dat de huid plaatselijk verdooft
ZonnebrandcrèmeNeem een waterbestendige zonnebrandcrème mee met een hoge beschermingsfactor. Verzorg uw lippen met een beschermende lippenbalsem met UV-filter. Gebruik uw zonnebril en neem een after sun product mee.
ThermometerBij voorkeur een digitale thermometer
PijnstillersMiddelen tegen koorts en pijn, zoals paracetamol. Voor kinderen is er speciale kinderparacetamol (liever geen zetpillen i.v.m. de warmte). Onderzoek bij kinderen en jong volwassenen wijst uit dat paracetamol, voordat de vaccinatie wordt gegeven, een lagere afweerreactie op het vaccin geeft. Paracetamol na vaccinatie is geen probleem.
TekenpincetVerblijft u veel in de natuur, neem dan een tekenpincet en de instructies voor het verwijderen van een teek mee.
CondoomsNeem bij voorkeur condooms mee uit Nederland. De kwaliteit in de tropen is niet altijd gegarandeerd.
Klamboe

Een goede klamboe is geïmpregneerd met het insectendodende middel permetrine. Een geïmpregneerde klamboe houdt de insecten op afstand en bij contact met de klamboe gaan ze snel dood. Te gebruiken  in gebieden waar ziekte overbrengende muggen voorkomen.

Antibacteriële handgel

Heeft u geen stromend water in de buurt en wilt u toch uw handen zo schoon mogelijk houden? Gebruik dan antibacteriële handgel. Handen wassen onder stromend water is altijd beter. De handgel doodt namelijk niet alle bacteriën en virussen die u ziek kunnen maken.