Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over reisvaccinaties? Misschien vindt u hier het antwoord. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan met ons contact op.

Het spreekuur en mijn afspraak

U kunt uw afspraak wijzigen door te bellen met ons klantcontactcentrum 0900-202 5505.

Heeft u via onze website online de afspraak gemaakt en wilt u deze wijzigen ?

Dat kan uitsluitend als u een account hebt aangemaakt aan het eind van de afspraakbevestiging.

Heeft u een account aangemaakt, volg dan de volgende stappen:

1. Klik op de button: Afspraak maken.

2. Kies uw locatie

3. Klik op de button: Aanmelden/afmelden, zie hieronder

      

3. Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in en Klik op de button: Aanmelden en daarna op Mijn gegevens, zie hieronder

4 Klik vervolgens op: Reis/afspraakgegevens. Hier kunt u uw afspraak wijzigen of annuleren.

          

 5. Komt u er niet uit, bel dan met ons klantcontactcentrum 0900-202 5505. Zij helpen u graag verder.

U kunt ons klantcontactcentrum op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur bereiken op 0900-202 5505

Voor GGD'en in het Zuiden en Zuidoosten van Nederland belt u het klantcontactcentrum Zuid Nederland: 0900-8222 467

Bellen vanuit het buitenland

Vanuit het buitenland is dit 0900-nummer moeilijk te bereiken. U kunt ons klantcontactcentrum vanuit het buitenland bereiken op: +3188 - 368 6864.

Vaccinaties

De vaccinaties die u bij de GGD heeft gekregen zijn opgeslagen in ons digitale dossier. De diverse GGD’en zijn echter op verschillende data begonnen met digitaliseren van de dossiers. Het afsprakenbureau kan u hierover informeren. Heeft u uw vaccinaties ergens anders gehad? Vraagt u dan daar uw vaccinatiegegevens op voordat u naar het spreekuur komt.

Vaccinaties adviseren we volgens landelijk protocol op basis van uw bestemming, reisduur, reisomstandigheden, leeftijd, gezondheidstoestand en medicijnen. Dit vaccinatie-advies nemen we tijdens het spreekuur met u door.

Op onze Home pagina kunt u in de landenlijst opzoeken welke vaccinaties aanbevolen worden.

Bij de vaccinaties wordt onderscheid gemaakt tussen verplichte en aanbevolen vaccinaties. Verplichte vaccinaties zijn een eis van het land waar u naar toe gaat. Op deze manier willen zij voorkomen dat ziektes het land binnenkomen. Vaccinaties worden aanbevolen als er een risico is om bepaalde besmettelijke ziektes in het land op te lopen.

Aanbevolen vaccinaties zijn dus minstens net zo belangrijk als de verplichte vaccinaties.

Nee, de GGD staat garant voor de kwaliteit van het vaccin en is daar zelf verantwoordelijk voor tot en met het moment van toedienen. Er wordt op deze regel geen enkele uitzondering gemaakt.

Met het doorlopen van uw kinderprikken (rijksvaccinatieprogramma) bent u tot het jaar dat u 19 wordt beschermd tegen tetanus. Daarna bent u niet meer actief beschermd. In Nederland krijgt u een tetanusvaccinatie na een incident, bijvoorbeeld bij een ongeluk waar straatvuil in de wond is gekomen. In sommige beroepen is het beter om beschermd te zijn. Een herhaalvaccinatie beschermt 10 jaar tegen tetanus.

Bij deze vraag is het lastig om een algemeen antwoord te geven. Weet iemand zeker dat hij/zij eerder is gevaccineerd? Hoeveel prikken heeft hij/zij gekregen? Is er een bewijs van? Een antwoord op deze vraag bekijken we individueel. Wij maken dan een passend vaccinatieplan.

Reizen is in principe geen probleem wanneer u zwanger bent, maar soms kan het verstandig zijn om een reis uit te stellen. Het is belangrijk om goed af te wegen hoe noodzakelijk een reis naar de subtropen of tropen tijdens de zwangerschap is en of er alternatieven zijn. Veel ziektes kunnen tijdens de zwangerschap ernstiger verlopen. Als zwangere bent u ook moeilijker te behandelen als u een infectieziekte oploopt. Malaria kan tijdens de zwangerschap ernstiger verlopen en geeft een verhoogde kans op een miskraam. Overleg met de GGD, huisarts of specialist of een verblijf in risico gebieden verantwoord is.
Bent u van plan om op korte termijn zwanger te worden? Meld dit dan altijd op het spreekuur bij de GGD.

Doorgaans heeft u na een vaccinatie weinig of geen last van bijwerkingen. Als u wel last van bijwerkingen krijgt, dan zijn deze vaak licht van aard. Bijwerkingen zoals een stijve, pijnlijke spier, lichte koorts of roodheid zijn vaak na twee dagen voorbij.

Ja, ook bij verblijf in een luxe resort loopt u kans in aanraking te komen met besmet eten of drinken. In landen waar malaria voorkomt kunt u in het resort natuurlijk ook gewoon door muggen gestoken worden. Daarnaast loopt u ook gezondheidsrisico's wanneer u zich buiten het resort begeeft.

Een verplichte vaccinatie is een vaccinatie die een land zelf verplicht stelt. Deze is bedoeld om de eigen bevolking te beschermen tegen import van besmettelijke ziekten. Zonder zo'n verplichte vaccinatie mag u een land niet in. Zo stellen sommige landen de gele koortsvaccinatie verplicht. Een aanbevolen vaccinatie is een vaccinatie die het Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) adviseert voor een bepaalde bestemming. Het LCR is een onafhankelijke stichting die in Nederland richtlijnen vaststelt voor de vaccinaties die u nodig heeft voor een gezond verblijf op uw bestemming.

Nee, vaccinaties verstoren de werking van de anticonceptiepil niet.

Neem contact op met de GGD, zodra u een reis hebt geboekt. Gaat u langdurig reizen, emigreren, werken of stage te lopen? Neem dan zo vroeg mogelijk contact op met de GGD, bij voorkeur 7 maanden voor de reis. Ook als u korter voor de reis komt kunnen we u nog goed vaccineren, dus maak altijd een afspraak. Dit geldt ook als u gezondheidsproblemen hebt.
Let op: ook als u op korte termijn of onverwacht op reis gaat of 'last-minute' hebt geboekt heeft vaccineren nog zin.

Voor veel landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, rond de Middellandse Zee, Oost-Europa en het Caribische gebied adviseren wij vaccinaties. Sommige vaccinaties zijn zelfs verplicht. Op de Home pagina van onze website kunt u de reisinformatie en vaccinaties per land bekijken.

Reizen naar landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, rond de Middellandse Zee, Oost-Europa, en het Caribische gebied is aantrekkelijk. Er zijn echter gezondheidsrisico’s aan verbonden. In deze landen komen infectieziekten voor zoals hepatitis A, buiktyfus, gele koorts en malaria. Ook zijn de hygiënische omstandigheden soms matig tot slecht, wat kan leiden tot ziekte.

Malaria

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar een vaccin tegen malaria. Tot nu toe is er helaas nog geen effectief vaccin gevonden.

Dat is afhankelijk van het soort malariamiddel dat u wordt voorgeschreven. Vaak kunt u kort voor vertrek beginnen met het slikken van malariapillen. Hoe eerder u een afspraak maakt, hoe beter wij u kunnen adviseren.

Het slikken van malariapillen hangt af van het land dat u gaat bezoeken en hoe lang uw reis duurt. Neem daarom altijd uw reisroute mee naar het spreekuur. Alle beschikbare malariatabletten hebben voor- en nadelen en kunnen bij sommige reizigers bijwerkingen veroorzaken. Tijdens het consult geven wij u in een persoonlijk gesprek advies over welk middel voor u het meest geschikt is. 

Reisproducten en medicijnen

Vraag bij uw apotheek een uitdraai van uw medicatieoverzicht. Het is verstandig voldoende medicijnen mee te nemen voor de gehele reis en het te verdelen over 2 tassen.

Opiaten

In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiaten zoals cannabis streng verboden. Op het overtreden van deze regels staan strenge straffen. Wanneer u (of uw kind) geneesmiddelen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, zoals Ritalin, Concerta, medicinale cannabis of andere sterke pijnstillers, dan kunt u deze niet zomaar meenemen naar het buitenland. Kijk voor meer informatie op de website van het Ministerie -> CAK. U kunt per land bekijken welke maatregelen nodig zijn en welke verklaringen u moet hebben. Regel dit ruim voor uw reis. Soms kan het regelen van een verklaring wel 4 weken in beslag nemen.

Mocht u alleen een medische verklaring nodig hebben, dan staat dit op de landenpagina van het ministerie aangegeven. Klik het land aan waar u heen gaat.

Meer informatie

Lees de folder over het meenemen van medicijnen op reis.

 

Zoekwoorden: Schengen Schengenverklaring

Naast een deskundig reisadvies kunt u bij de GGD ook terecht voor reisproducten die uw reis aangenamer en veiliger maken. De reizigersadviseur adviseert u graag over de producten. Ieder seizoen is er een aantrekkelijke aanbieding.

Betalen en vergoeding

Wanneer u gebruik heeft gemaakt van onze diensten ontvangt u een rekening per persoon. De tarieven zijn opgebouwd uit een product en een consult.

Producten zijn:

  • vaccinaties,
  • recept,
  • medische verklaring of
  • bloedonderzoek.

In een consultbedrag is inbegrepen: een advies/beoordeling, arbeidskosten en verrichtingen van ons medisch- en administratief personeel, informatiefolders, administratie en huisvestingskosten.

Het consultbedrag wordt per persoon berekend. Sommige GGD’en geven een korting voor 3 personen of meer.

Kijk op de tarievenlijst van de GGD die u bezoekt.

Veel zorgverzekeraars vergoeden de kosten van vaccinaties en malariapillen geheel of gedeeltelijk. Dat gaat niet ten koste van uw eigen risico. Lees de informatie over vergoedingen.

Bij de meeste GGD'en kunt u alleen met PIN betalen. Vanwege de veiligheid van onze medewerkers hebben de meeste GGD'en geen kassa. Daar waar u ook contant kunt betalen, staat dit aangegeven bij de locatie informatie van de betreffende GGD. U krijgt direct de rekening op naam mee. Deze kunt u declareren bij uw zorgverzekeraar.

Prikangst

Prikangst mag nooit de reden zijn om onbeschermd op vakantie te gaan. Er zijn helaas geen pillen die de vaccinaties vervangen. De GGD heeft veel ervaring met het geven van vaccinaties en samen vinden we altijd een oplossing.
Tips:

  • Zorg dat u iets gegeten heeft voordat u komt. Angst in combinatie met een lege maag is vaak de oorzaak van flauwvallen. 
  • Maak uw angst voor prikken vooraf kenbaar. Wij nemen dan voorzorgmaatregelen.

Beroepsvaccinaties

Bij een prikaccident is het ALTIJD belangrijk om het prikaccidentenprotocol van uw werkgever te volgen. U bent dan wel beschermd tegen hepatitis B, maar moet ook denken aan andere risico’s zoals hepatitis C of HIV.

De instantie die u gevaccineerd heeft, heeft een bewaarplicht van 10 jaar. Dat betekent dat zij uw vaccinatiegegevens en titer moeten kunnen nakijken.
Als het niet (meer) mogelijk is om uw gegevens terug te vinden neem dan contact op met uw huisarts of GGD. Op het spreekuur bespreken we de mogelijkheden met u.

Nee, u hoeft niet standaard een herhaalvaccinatie te halen. In het verleden adviseerden wij om na 10 tot 15 jaar een herhaalvaccinatie te geven na een volledige serie prikken. Uit onderzoek blijkt echter dat dit niet meer hoeft. Een volledige serie hepatitis B vaccinaties met een goede titer (beschermingswaarde) geeft in principe levenslange bescherming.