Legionella op vakantie?

Dat kan zeker! Elk jaar lopen toeristen legionella op in hotels, op campings en ook op cruiseschepen.

Legionella groeit in waterleidingen  waarin het water een tijd heeft stilgestaan. In de (sub) tropen zijn de regels voor de veiligheid van water vaak veel minder streng dan in Nederland. Een besmetting kan hierdoor makkelijker plaatsvinden.

Wat is legionella?

Legionella is een bacterie die bij inademing een ernstige longontsteking kan veroorzaken. De bacterie zit in verneveld water, zoals bij het nemen van een douche. Ook airconditioning kan een bron van infectie zijn. De tijd tussen besmet worden en ziek worden is gemiddeld  twee tot veertien dagen.

De meeste mensen worden niet ziek. De kans om ziek te worden na besmetting is groter als u:

  • ouder bent dan 40 jaar;
  • rookt;
  • veel alcohol drinkt;
  • een verminderde weerstand heeft, bijvoorbeeld door een ziekte.

Water uit de kraan drinken is geen probleem. Er is geen vaccin om een legionellabesmetting te voorkomen.

Douchen op de camping

Bij een buitentemperatuur lager dan 20°C  is er weinig risico op legionella. Legionella-bacteriën groeien boven de 20°C , met een voorkeur tussen de 30°C en 40°C. Het gebruik van water uit een waterreservoir op een dak van een huis - een veel gezien gebruik in de tropen – is riskant. Gebruikt u een waterzak aan een boom als zelfgemaakte douche?  Laat de waterzak na gebruik leeglopen en vul deze pas weer vlak voor gebruik met koud water.

Hoe voorkom ik besmetting met legionella?

  • Laat bij aankomst in uw hotel/appartement/caravan eerst het warme en dan het koude water twee minuten doorstromen. Een douchekop kunt u het beste in een emmer laten doorlopen. Leg eventueel een handdoek over de emmer; dat geeft minder verneveling. Zet altijd een raam of deur open in die ruimte en verlaat de ruimte.
  • Thuiskomen na de vakantie: laat ook thuis  alle leidingen enkele minuten doorstromen met alleen heet water. Voor het behandelen van leidingen uit een bubbelbad volgt u de instructies van de fabrikant op. Laat de tuinslang na gebruik altijd goed leeglopen en laat de slang niet in de zon liggen.

Neem contact op met een arts bij klachten als: hoge koorts, snel opkomende hoofdpijn, spierpijn, hoesten/kortademigheid, braken en diarree.

En verder