Stollingsstoornissen

Heeft u een stollingsstoornis door medicijnen( bijv. heparine en medicijnen voorgeschreven door de trombosedienst) of door een (aangeboren) aandoening (bijv. hemofilie of de ziekte van Von Willebrand)?
Een stollingsstoornis betekent dat het bloed niet goed of niet snel stolt. Hierdoor heeft u meer kans op blauwe plekken en blijft u langer bloeden als u een wondje hebt. Bereid u goed voor en zorg dat u op de hoogte bent van de eventuele risico’s.

Vaccinaties

De meeste vaccinaties geven we bij voorkeur in de spier. Als we een vaccinatie in een spier geven bij iemand die een stollingsstoornis heeft, kan er echter een spierbloeding ontstaan. De kans hierop is weliswaar zeer klein, maar als het gebeurt is het wel zeer pijnlijk. Daarom kiezen we er meestal voor om de vaccinaties net onder de huid te geven. Het effect van vaccineren kan dan wel iets minder goed zijn. Om dit te bepalen is aanvullend bloedonderzoek nodig.

Reizigersdiarree

Bent u ziek op vakantie, koorts, diarree, braken, etc., dan kan uw antistollingsniveau snel ontregeld raken. Ons advies is om uw antistollingsniveau (INR-waarde) snel te (laten) controleren.

Antibiotica

Gebruikt u antistollingsmiddelen via de trombosedienst? Dan mag het antibioticum Cotrimoxazol nooit aan u worden voorgeschreven! In sommige (sub)tropische landen zijn bij een drogist snelwerkende pillen tegen diarree te koop. Wees hier voorzichtig mee, dit kan antibiotica zijn!

Onder begeleiding bij de trombosedienst?

Staat u onder begeleiding van de trombosedienst? Geef dan tijdig aan dat u op vakantie gaat, waar u naartoe gaat en wat u op vakantie gaat doen.

Maak eventueel even een afspraak bij de trombosedienst kort voordat u een bezoek brengt aan het spreekuur op de GGD. Meestal kan uw dosering antistollingsmedicatie worden aangepast. Hierdoor wordt het antistollingsniveau (de INR-waarde) gunstiger en de kans op een spierbloeding kleiner. Soms kan er dan alsnog voor gekozen worden om de vaccinaties in de spier te geven. Aanvullend bloedonderzoek om het effect van de vaccinaties te meten is dan niet nodig.

Advies op maat

Reizen met een stollingsstoornis is prima mogelijk, als u zich maar goed voorbereid en van de eventuele risico’s op de hoogte bent. Maak bij voorkeur minimaal 6 weken voor vertrek, een afspraak voor het reizigersspreekuur op de GGD bij u in de buurt.