Stollingsstoornissen

Bij een stollingsstoornis heb je meer kans op blauwe plekken en blijf je langer bloeden als je een wondje hebt. Weet wat je moet doen als je op reis bent.
Header illustratie

Heb je een stollingsstoornis door medicijnen (bijv. heparine en medicijnen voorgeschreven door de trombosedienst) of door een (aangeboren) aandoening (bijv. hemofilie of de ziekte van Von Willebrand)?
Een stollingsstoornis betekent dat het bloed niet goed of niet snel stolt. Hierdoor heb je meer kans op blauwe plekken en blijf je langer bloeden als je een wondje hebt. Zorg dat je op de hoogte bent van de eventuele risico’s.

Vaccinaties

Als je bloedverdunners gebruikt of een stollingsstoornis hebt, willen we je graag eerst wat vragen stellen voordat we besluiten hoe we je het beste kunnen vaccineren. Bij gebruik van bloedverdunners kan de vaccinatie meestal gewoon in de spier van de bovenarm gegeven worden. Bij een aangeboren stollingsstoornis is het belangrijk om vooraf te overleggen met je behandelaar.

Reizigersdiarree

Ben je ziek op vakantie en heb je bijvoorbeeld last van koorts, diarree, braken etc.? Dan kan je antistollingsniveau snel ontregeld raken. Ons advies is om je antistollingsniveau (INR-waarde) snel te (laten) controleren.

Antibiotica

Gebruik je antistollingsmiddelen via de trombosedienst? Dan mag het antibioticum Cotrimoxazol nooit aan jou worden voorgeschreven! In sommige (sub)tropische landen zijn bij een drogist snelwerkende pillen tegen diarree te koop. Wees hier voorzichtig mee, dit kan antibiotica zijn!

Onder begeleiding bij de trombosedienst?

Sta je onder begeleiding van de trombosedienst? Geef dan tijdig aan dat je op vakantie gaat, waar je naartoe gaat en wat je op vakantie gaat doen.

Maak eventueel even een afspraak bij de trombosedienst kort voordat je een bezoek brengt aan het spreekuur op de GGD. Meestal kan jouw dosering antistollingsmedicatie worden aangepast. Hierdoor wordt het antistollingsniveau (de INR-waarde) gunstiger en de kans op een spierbloeding kleiner. Soms kan er dan alsnog voor gekozen worden om de vaccinaties in de spier te geven. Aanvullend bloedonderzoek om het effect van de vaccinaties te meten is dan niet nodig.

Advies op maat

Reizen met een stollingsstoornis is prima mogelijk, als je je maar goed voorbereid en van de eventuele risico’s op de hoogte bent. Maak bij voorkeur minimaal 6 weken voor vertrek een afspraak voor het reizigersspreekuur op de GGD bij jou in de buurt.

 

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.