Afweerstoornis

Gebruik je medicijnen die de afweer verlagen of heb je een ziekte waardoor je minder afweer hebt? Maak dan ruim voor de reis een afspraak bij de GGD om jouw reis door te spreken.
Header illustratie

Mensen met een afweerstoornis zijn extra kwetsbaar en meer vatbaar voor bepaalde ziektes en infecties. Sommige ziektes verlopen ook heftiger. Een goede voorbereiding op een (verre) reis is dan ook essentieel. Soms kan het wijzigen van de reisbestemming verstandig zijn.

Er zijn verschillende soorten afweerstoornissen en ook de ernst van de afweerstoornis kan zeer divers zijn. Het type en de ernst van de afweerstoornis bepalen de risico’s en de te nemen maatregelen. Helaas is de ernst van de afweerstoornis niet altijd duidelijk. Met name bij de nieuwere medicijnen is vaak niet bekend wat de consequenties zijn.

Algemeen advies

Niet alle onderstaande adviezen zijn op iedereen van toepassing. Afhankelijk van de ernst van de afweerstoornis zal de adviseur tijdens het consult bepalen wat voor jou nodig is.

Vaccinaties

  • Het effect van vaccinaties is minder betrouwbaar, aanvullend bloedonderzoek wordt geadviseerd. Ook heb je bij sommige vaccins meer kans op complicaties.
  • Niet alle vaccinaties (levende vaccins) mogen gegeven worden. De voordelen en gevaren van vaccinatie moeten tegen elkaar worden afgewogen.
  • Er worden aanvullende vaccinaties geadviseerd.
  • Verwijzing naar de afdeling tuberculosebestrijding i.v.m. verhoogd risico op tuberculose.
  • Wij verwijzen je terug naar jouw behandelend specialist voor aanvullende vaccinaties. Het betreft dan vaccinaties die niet gerelateerd zijn aan deze reis, maar vaccinaties waar je vanwege jouw aandoening recht op hebt, ook als je niet zou gaan reizen (bijv. tegen influenza, meningokokken, pneumokokken en Hib).
  • Heb je reisplannen? Laat je dan alvast vaccineren voordat je met de afweeronderdrukkende medicijnen begint.

Soms zal overleg met jouw specialist of met een specialistisch centrum nodig zijn. Maak daarom tijdig een afspraak zodat er voldoende tijd is om tot een zorgvuldig advies te komen en afdoende maatregelen te nemen.

Reizigersdiarree

Een antibioticakuur wordt voorgeschreven tegen huidinfecties en/of reizigersdiarree

Malaria

De kans op malaria is niet groter dan bij gezonde reizigers. Wel kan een malaria aanval ten gevolge van de immuunstoornis ernstiger verlopen. Zorg dus voor goede antimuggenmaatregelen.

Advies op maat

Als reiziger met een afweerstoornis is een goede voorbereiding extra belangrijk. Soms zijn aanvullende vaccinaties, medicijnen of maatregelen sterk aan te bevelen of zelfs noodzakelijk.

Maak bij voorkeur minimaal 6 weken voor vertrek, een afspraak voor het reizigersspreekuur op de GGD bij jou in de buurt. 

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.