Heb ik een vaccinatie nodig?

Heb ik een vaccinatie nodig?

Gebruik onderstaande selector om het juiste advies per land te krijgen

Wanneer moet ik op het spreekuur komen?

Gewone vakantiereizen

Wacht niet tot het laatste moment. Maak indien mogelijk 4 tot 6 weken vóór vertrek een afspraak. Bijna alle vaccinaties geven langdurige bescherming. U kunt dus meestal ruim van tevoren komen.

Langer dan 3 maanden op reis

Gaat u langer dan 3 maanden reizen? Kom dan minstens 2 maanden, maar liever 7 maanden voor vertrek op het spreekuur.

Lukt dit niet, kom dan zo snel mogelijk; ook dan heeft het zeker nog zin om te komen!

Met jonge kinderen of zwanger op reis

Ik ben nog niet zwanger, maar heb een wens

Heeft u reisplannen en een zwangerschapswens? Laat u dan alvast vaccineren. Na een vaccinatie tegen gele koorts, bof, mazelen en rode hond is het advies om de eerste maand niet zwanger te worden. 

Heeft u plannen om naar een malariagebied te gaan? Bespreek dit op het spreekuur. Bij gebruik van sommige tabletten wordt een termijn van uitstel zwangerschap geadviseerd.

Ik ben zwanger, kan ik overal naar toe reizen?

Reizen tijdens de zwangerschap hoeft geen probleem te zijn. Bereid u goed voor en pas eventueel uw reisplannen aan. Zeker als u wilt reizen naar gele koortsgebied of landen waar malaria voorkomt. Bedenk of deze reis naar de (sub)tropen noodzakelijk is.

Meer over zwangerschap en reizen vindt u op onze pagina over zwangerschap.

Met jonge kinderen op reis

Kinderen zijn gevoeliger voor ziekten, kou, warmte en zon dan volwassenen. Verder hebben kinderen minder reserves als het gaat om vocht en voedingsenergie. Als u met kinderen gaat reizen, is een goede voorbereiding daarom extra belangrijk. Maak dan  een afspraak voor het reizigersspreekuur op de GGD bij u in de buurt voor een advies op maat.

Lees onze tips over met kinderen op reis.

Met een afweerstoornis op reis

Algemeen advies

Mensen met een afweerstoornis zijn extra kwetsbaar en meer vatbaar voor bepaalde ziektes en infecties. Sommige ziektes verlopen ook heftiger. Een goede voorbereiding op een (verre) reis is dan ook essentieel. Soms kan het wijzigen van de reisbestemming verstandig zijn.

Er zijn verschillende soorten afweerstoornissen en ook de ernst van de afweerstoornis kan zeer divers zijn. Het type en de ernst van de afweerstoornis bepalen de risico’s en de te nemen maatregelen. Helaas is de ernst van de afweerstoornis niet altijd duidelijk. Met name bij de nieuwere medicijnen is vaak niet bekend wat de consequenties zijn.

Niet alle onderstaande adviezen zijn op iedereen van toepassing. Afhankelijk van de ernst van de afweerstoornis zal de adviseur tijdens het consult bepalen wat voor u nodig is.

Vaccinaties

  • Het effect van vaccinaties is minder betrouwbaar, aanvullend bloedonderzoek wordt geadviseerd. Ook heeft u bij sommige vaccins meer kans op complicaties.
  • Niet alle vaccinaties (levende vaccins) mogen gegeven worden. De voordelen en gevaren van vaccinatie moeten tegen elkaar worden afgewogen.
  • Er worden aanvullende vaccinaties geadviseerd.
  • Verwijzing naar de afdeling tuberculosebestrijding i.v.m. verhoogd risico op tuberculose.
  • Wij verwijzen u terug naar uw behandelend specialist voor aanvullende vaccinaties. Het betreft dan vaccinaties die niet gerelateerd zijn aan deze reis, maar vaccinaties waar u vanwege uw aandoening recht op heeft, ook als u niet zou gaan reizen (bijv. tegen influenza, meningokokken, pneumokokken en Hib).
  • Heeft u reisplannen? Laat u dan alvast vaccineren voordat u met de afweeronderdrukkende medicijnen begint.

Soms zal overleg met uw specialist of met een specialistisch centrum nodig zijn. Maak daarom tijdig een afspraak zodat er voldoende tijd is om tot een zorgvuldig advies te komen en afdoende maatregelen te nemen.

Reizigersdiarree

Een antibioticakuur wordt voorgeschreven tegen huidinfecties en/of reizigersdiarree

Malaria

De kans op malaria is niet groter dan bij gezonde reizigers. Wel kan een malaria aanval ten gevolge van de immuunstoornis ernstiger verlopen. Zorg dus voor goede antimuggenmaatregelen.

Maak op tijd een afspraak voor het spreekuur

Als reiziger met een afweerstoornis is een goede voorbereiding extra belangrijk. Soms zijn aanvullende vaccinaties, medicijnen of maatregelen sterk aan te bevelen of zelfs noodzakelijk.

Maak bij voorkeur minimaal 6 weken voor vertrek, een afspraak voor het reizigersspreekuur op de GGD bij u in de buurt. 

Reistips

Het internet afzoeken naar een leuke reis, de vakantiebeurs in Utrecht bezoeken of een reisgids halen bij een reisbureau. U bereidt zich goed voor, zodat u een onvergetelijke vakantie hebt. Toch kan reizen naar (sub)tropische bestemmingen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

De voedselhygiëne laat in het buitenland vaak te wensen over, er zitten insecten en andere dieren die ziekten overbrengen. Maar ook politieke onrust in een regio of een natuurramp kan uw vakantie  anders laten verlopen als u zelf had gedacht. 
->> Lees onze reistips.

GGD: daar kunt u mee op reis!