Hart- en/of longaandoening (Astma, COPD)

Heb je ernstige hart- en/of longklachten en ga je een reis maken? Op deze pagina vind je informatie om rekening mee te houden voor en tijdens je reis.
Header illustratie

Heb je ernstige hart- en/of longklachten en ga je een reis maken? In sommige situaties kan dat problemen geven. Zo kan het zuurstofgehalte lager zijn dan je gewend bent, bijvoorbeeld in het vliegtuig of bij verblijf op grote hoogte. Soms zijn aanvullende vaccinaties, medicijnen of maatregelen noodzakelijk. 

Vaccinaties

Naast de standaard vaccinaties voor een land raden we ook aan om jaarlijks de griepspuit te halen.

Reizigersdiarree en antibiotica

Gebruik je het medicijn digoxine? Dan kan het nodig zijn een antibioticumkuur mee te nemen tegen diarree. Gebruik antibiotica uitsluitend als dat echt nodig is.

En verder…

  • Overweeg het gebruik van zuurstof bij het vliegen. Bespreek dit met je arts/specialist.
  • Overleg met je arts/specialist als je naar grote hoogte wilt reizen. Je kunt, indien nodig, ter ondersteuning medicijnen (acetazolamide) voorgeschreven krijgen.

Advies op maat

Heb je een hart en/of longaandoening en ga je een reis maken naar een (sub)tropisch gebied? Dan is een goede voorbereiding extra belangrijk. De GGD kan je daarbij helpen. Maak bij voorkeur minimaal 6 weken voor vertrek, een afspraak voor het reizigersspreekuur op de GGD bij je in de buurt.

 

 

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.