Translate

Hoe werkt het spreekuur?

Ga goed voorbereid op reis. Maak eenvoudig een afspraak bij jouw GGD voor advies op maat.
Header illustratie

Wanneer moet ik op het spreekuur komen?

Wacht niet tot het laatste moment voor het maken van een afspraak. Het is druk bij GGD'en. Zodra je weet waar je heen gaat raden we je aan meteen de afspraak bij de GGD vast te leggen, zodat je minimaal 4-6 weken voor vertrek bij de GGD kunt zijn. Bijna alle vaccinaties werken langere tijd. Je kunt dus gerust ruim van tevoren komen.

Ga je langer dan 3 maanden reizen? Kom dan zeker 7 maanden voor vertrek op het spreekuur. Lukt dit niet? Kom dan zo snel mogelijk; ook dan heeft het zeker nog zin om te komen!

Gebruik je medicijnen die de afweer onderdrukken? Bijvoorbeeld methotrexaat, prednison of thiosix? Dan heb je mogelijk meerdere vaccinaties nodig voor je reis. Maak ten minste 3 maanden voor vertrek een afspraak. Vraag advies aan je behandelend arts als je afweeronderdrukkende medicatie gebruikt.

Hoe werkt het maken van de afspraak?

  • Een afspraak voor het spreekuur kun je heel gemakkelijk online maken. Heb je liever persoonlijk contact met het afsprakenbureau? Kijk dan op onze contactpagina.
  • Vul de vragenlijst/anamneselijst online in. Deze dient ingevuld te zijn wanneer je naar je afspraak komt. 

Wat moet ik meenemen naar het spreekuur?

  • Legitimatiebewijs. Meer informatie.
  • Vaccinatiebewijs van eerdere reizen (indien aanwezig).
  • Reisroute.
  • Recente uitdraai van medicijnen via de apotheek . Dit is noodzakelijk i.v.m. het kunnen toedienen van bepaalde vaccins en voorschrijven van evt. medicatie.
  • Pinpas.
  • Verzekeringspasje ziektekostenverzekering.

De GGD respecteert de privacy van zijn klanten. Op de website van jouw GGD lees je hoe wij jouw informatie beschermen.

Het spreekuur

Tijdens het spreekuur bespreken we met de ingevulde vragenlijst/anamneselijst over jouw gezondheid, de reisroute en de aard van de reis. Op basis hiervan geven wij jou een advies op maat en dienen we meteen de vaccinaties toe. Hieraan zijn kosten verbonden. De gangbare vaccins zijn altijd op voorraad. Indien nodig maken we een vervolgafspraak.

Bezoek je malariagebied of verblijf je heel hoog in de bergen? Dan krijg je, tegen betaling, een recept mee voor malariatabletten en/of hoogteziekte. 
Ook krijg je informatie mee om de adviezen thuis nog eens rustig na te lezen. Vergeet niet om je malariapillen met het recept op tijd te kopen bij de apotheek.

Houd tijdens het avondspreekuur en spreekuren in het weekend rekening met een toeslag op de consultprijs.

Betalen

Bij veel GGD’en kun je alleen met PIN betalen. Daar waar je contant kunt betalen, staat dit aangegeven bij de locatie informatie van de betreffende GGD. Je ontvangt een  factuur. Deze kun je zelf indienen bij jouw zorgverzekeraar. Meer weten over vergoedingen? Kijk bij kosten en vergoedingen.

Het telefonisch spreekuur

Heb je jouw vaccinatieboekje bekeken en denk je geen vaccinaties nodig te hebben? Dan kun je mogelijk gebruik maken van een telefonisch consult.
LET OP: Slechts enkele GGD'en hebben de mogelijkheid tot een telefonisch consult. Je kunt hiervan alleen gebruik maken als je eerder bij die betreffende GGD bent geweest voor vaccinaties. Neem hiervoor contact op met jouw GGD of kijk in de tarieflijsten of er 'telefonisch consult' bij staat.

Aan een telefonisch consult zijn wel kosten verbonden. In een telefonisch consult bespreken we jouw gezondheidstoestand en de reis die je gaat maken. Een eventueel malariarecept en voorlichtingsmateriaal sturen we dan naar je toe. Heb je toch vaccinaties nodig of is jouw reis e/o gezondheidssituatie te veelomvattend voor een telefonisch advies? Dan maken wij voor jou een afspraak op ons spreekuur.

Heeft de GGD deze mogelijkheid niet? Dan dien je een afspraak op een van de reguliere spreekuren te plannen.

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.