Miltlozen/asplenie

Heeft u geen milt of functioneert uw milt niet goed? Dan heeft u meer kans op infectieziekten, zeker op reis. Soms kan het nodig zijn de reisroute aan te passen of een andere reisbestemming te kiezen. Wij adviseren dan aanvullende vaccinaties en een extra antibioticakuur.

De milt is een onderdeel van het menselijk afweersysteem. De milt functioneert als een soort filter die micro-organismen zoals bacteriën uit het bloed wegvangt. Heeft u geen milt (of een slecht functionerende milt) dan ontbreekt deze filter. Extra voorzorgsmaatregelen zijn dan noodzakelijk.

Reizen zonder (goed functionerende) milt is mogelijk, áls u zich goed voorbereid én op de hoogte bent van de potentiële risico’s. Een medisch paspoort kan handig zijn bij een eventuele behandeling in het buitenland.

Vaccinaties

Mensen zonder milt reageren niet anders dan gezonde reizigers. Alle vaccins kunnen veilig worden toegediend. Door het verhoogde risico op infecties, heeft u zelfs recht op aanvullende vaccinaties.

Malaria

Malaria verloopt bij mensen zonder (goed functionerende) milt veel ernstiger. Vooral de ernstige vorm van malaria (malaria tropica) kent vaak een heftig, zelfs dodelijk, verloop. Optimale bescherming tegen malaria is essentieel. Vraag daarom op tijd deskundig advies. Soms kan het verstandig zijn uw reisroute aan te passen of zelf uw reisbestemming te wijzigen. 

Reizigersdiarree

Afhankelijk van de oorzaak van uw miltproblemen, kan een antibioticum voor op reis nodig zijn om reizigersdiarree te behandelen. Dit bespreken we met u op het spreekuur. Zelf kunt u de kans op diarree verkleinen door de hygiëneadviezen goed op te volgen.

Antibiotica

Zonder (goed functionerende) milt heeft  u een verhoogde kans op een (levensbedreigende) infectie. Daarom krijgt u een antibioticakuur voorgeschreven. Dit noemen we “on demand gebruik” van antibiotica. U dient deze “on demand kuur” altijd bij u te dragen in handbagage. Bij de eerste tekenen van infectie dient u direct te starten met dit antibioticum.

Honden en kattenbeten

De beet van een hond of een kat kan een ernstige infectie veroorzaken (capnocytophaga canimorsus). Daarom dient u na een beet direct met antibiotica te starten. Wordt u in het buitenland gebeten of gekrabd door een hond/kat/aap, zoek dan meteen medische hulp i.v.m. risico op rabies.

Tekenbeet

Teken kunnen diverse ziekten overbrengen o.a. de ziekte babebiosis. Deze aandoening geeft bij gezonde personen nauwelijks klachten, maar kan bij miltlozen zeer heftig verlopen. Wees alert op teken en verwijder deze zo snel mogelijk!

Advies op maat

Heeft u geen of een slecht functionerende milt en gaat u een reis maken naar een (sub)tropisch gebied waarvoor wij vaccinaties aanraden? Maak dan bij voorkeur minimaal 6 weken voor vertrek, een afspraak voor het reizigersspreekuur op de GGD bij u in de buurt.