Ik ga backpacken

Wat leuk dat je gaat backpacken of plannen maakt! Als je langer op reis gaat, zijn er weer andere zaken waar je aan moet denken, dan voor een gewone vakantie van 2 weken. Wij geven je wat tips.
Header illustratie

 Als je backpackt:

 • kun je je eigen plan trekken
 • bepaal je zelf hoe lang je ergens blijft
 • bepaal je zelf met welk vervoer je ergens komt.

Op deze manier zie je veel van de wereld zien en ontdek je allerlei verschillende culturen. Je leert nieuwe mensen kennen, die echt overal vandaan komen. Voor veel mensen is dit een ideale manier van reizen.

Maar waar moet je op letten bij het plannen van een backpackreis? Wij zetten het voor je op een rij:

 1. Vaccinaties, malariapillen en reisadvies 
  Ga ruim van tevoren naar de GGD voor een vaccinatie- en/of malaria-advies. Het liefst 7 maanden voor je reis, maar ook kort voor vertrek heeft het nog zin om een afspraak te maken. We bespreken welke vaccinaties nodig zijn en of je malaria- en hoogteziektetabletten nodig hebt. Neem je reisroute mee naar de afspraak. Staat je route nog niet vast? Bedenk dan globaal waar je naar toe wilt.
 2. Reisverzekering
  Een reisverzekering is een must voor iedere vakantie. Vergelijk online welke verzekering bij jou past. Neem in ieder geval een reisverzekering met werelddekking als je buiten Europa gaat backpacken. 
 3. Regels van het land
  Verdiep je in de lokale gebruiken. Elk land heeft zo zijn eigen wetten, regels en gewoonten. Regels rondom bijvoorbeeld alcoholgebruik en kledingdracht kunnen anders zijn dan je gewend bent, waardoor je vervelende situaties terecht kunt komen. Lees je van tevoren in, zodat je niet onverwachts een boete krijgt of wordt weggestuurd. 
 4. Tandarts
  Plan voor vertrek een afspraak bij de tandarts. Tijdens een reis wil je geen last krijgen van een gaatje of andere klachten. Zorg dus dat je gebit in orde is voor vertrek 
 5. Medische problematiek
  Ben je onder behandeling voor een bepaalde ziekte of aandoening? Dat kan zorgen voor meer (gezondheids-) risico tijdens je reis. Bespreek daarom je reisplannen met je specialist. Vraag ook na of je medicatie andere bijwerkingen kan hebben in een warm land, en wat te doen met het tijdsverschil of bij diarree. 
 6. Medicatie
  Als je medicijnen gebruikt wil je niet te kort komen. Neem genoeg mee voor de hele reis en verdeel het over je ruimbagage en handbagage. Vergeet niet om een Engelstalige uitdraai van je medicatie overzicht mee te nemen. Deze vraag je op bij de apotheek. Sommige medicijnen mag je niet invoeren in een ander land . Check of dit ook voor jou geldt op www.hetcak.nl
 7. Apps op reis
  Download de GGDReistmee app. Deze staat vol tips en informatie. De app is ook offline te gebruiken. Handig als je op een plek bent waar geen Wifi is.
  Download ook de Reisapp van Buitenlandse zaken en de Douane Reisapp.    
 8. Checklijst voor je koffer
  Check nog even op deze lijst of je alles hebt.
Voorbereiding backpacken

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.