Kosten

Een consult kan bestaan uit vaccinaties, een of meer recepten en/of het advies/consult. Kijk in de tarieflijst van jouw GGD voor een gedetailleerd overzicht wat hier verder onder valt.
Header illustratie

De tarieven voor reisvaccinaties en consulten kunnen per GGD verschillen. Dat komt doordat GGD'en in Nederland allemaal afzonderlijke organisaties zijn. Zij werken samen op het gebied van reizigersadvisering, maar mogen geen onderlinge prijsafspraken maken. Je bent welkom bij elke GGD. Kies de locatie die jou het beste uitkomt. 

LET OP: Bij de meeste GGD'en kun je alleen betalen via PIN.
Daar waar je ook contant kunt betalen, staat dit aangegeven bij de locatie informatie van de betreffende GGD. 

Het bedrag dat je betaalt voor een bezoek aan het reizigersspreekuur op de GGD bestaat uit:

 • Consultkosten
 • Vaccinkosten
 • Vaccinatieboekje
 • Recepten
 • Producten te koop bij de GGD

 

Tarieven GGD en vergoedingen verzekeraars

Tarieven

Vergoedingen

Wat houden de consultkosten in?

Deze kosten betaalt je per persoon voor de tijd die de verpleegkundige of de arts voor jou heeft gereserveerd. Bij sommige GGD’en krijg je een korting wanneer je met 3 personen of meer op het spreekuur komt. De kosten kunnen variëren. Naast consultkosten kunnen er ook andere kosten in rekening gebracht worden voor bijvoorbeeld vaccin, recept, vaccinatieboekje of een product tegen muggen of diarree.

 • Basis consult: dit basisconsult heeft betrekking op elke nieuwe reis. De kosten voor een (herhaal) consult bestaan uit:
  - advies vaccinaties, malariapillen etc. op basis van je medische achtergrond, medicijnen, vaccinaties, reisroute;
  - toedienen geadviseerde vaccinaties;
  - voorlichting over het voorkomen en behandelen van ongemakken/ziekte op reis zoals reizigersdiarree, rabiës, hoogteziekte, dengue, zika. Dit alles afgestemd op jouw reisroute;
  - handelingen van medisch personeel en materialen;
  - informatiemateriaal;
  - administratie- en huisvestingskosten.
 • Herhaalconsult: Tijdens een herhaalconsult wordt geen advies meer gegeven. Hier is uitsluitend tijd vrijgemaakt voor het geven van een vaccinatie als vervolg op een, tijdens basisconsult, afgesproken schema. De kosten hiervan zijn daarom lager dan die van een basis consult.  
 • Langverblijfconsult: Ga je langer dan 2 of 3 maanden op reis? Dan plannen we meer tijd in. Bij een lang verblijf zijn er meer risico’s die we met jou bespreken en waarvoor we je kunnen vaccineren. Kijk op de tarieflijsten wanneer en hoe het langverblijfconsult wordt berekend bij de GGD waar je heen gaat.
 • Avond-/weekendconsult: Sommige GGD'en hebben een avond- of weekendconsult/toeslag. Kijk in de tarievenlijsten of dit ook geldt voor de GGD waar jij de vaccinaties haalt. De avondtoeslag geldt vanaf 17.00 uur.
 • Telefonisch consult: Bij sommige GGD'en kun je een afspraak maken voor het telefonisch consult. Kijk in de tarievenlijsten of dit geldt voor de GGD waar jouw gegevens bekend zijn.

Vaccinkosten

De meeste vaccins beschermen lang tegen verschillende ziektes. Vaccins/vaccinaties zijn kostbaar om te maken, dus ook kostbaar om te krijgen. Naast consultkosten brengen we ook vaccinkosten in rekening. Jij betaalt de vaccinaties die je tijdens je afspraak krijgt. Heb je herhaalafspraken? Ook deze vaccinaties en consultkosten betaal je pas als je op de afspraak verschijnt. 
Tip: bekijk van tevoren de tarievenlijst.

Vaccinatieboekje

Tijdens het spreekuur ontvang je een vaccinatieboekje, het ‘International bewijs van inenting’. Bewaar dit goed en neem het altijd mee naar het vaccinatiespreekuur. Sommige landen willen bij de douane bepaalde stempels in het boekje zien. Bewaar het daarom in de handbagage. Ook kan het nodig zijn voor het aanvragen van een visum. Het geeft jezelf een overzicht van jouw vaccinatiestatus.

Recept

Net als bij de huisarts brengen ook wij kosten in rekening voor het verstrekken van bijv. een malariarecept of een ander recept. De tabletten betaal je bij de apotheek.

Producten te koop bij de GGD

Op het spreekuur kun je ook producten kopen zoals antimuggenlotion, diarreeremmers etc. De verzekeraar vergoedt deze kosten doorgaans niet. Het assortiment per GGD kan iets verschillen.
Tip: bekijk van tevoren de meest gebruikte reisartikelen.

 

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.