Kosten

GGD'en in Nederland werken samen op het gebied van reizigersadvisering, maar zijn allemaal afzonderlijke organisaties. Zij mogen geen onderlinge prijsafspraken maken, waardoor de tarieven per GGD kunnen verschillen. U bent welkom bij elke GGD. Kies de locatie die u het beste uitkomt.

LET OP: Bij de meeste GGD'en kunt u alleen betalen via PIN
Daar waar u ook contant kunt betalen, staat dit aangegeven bij de locatie informatie van de betreffende GGD. 

Het bedrag dat u betaalt voor een bezoek aan het reizigersspreekuur op de GGD bestaat uit:

 • Consultkosten
 • Vaccinkosten
 • Vaccinatieboekje
 • Recepten
 • Producten te koop bij de GGD

Tarieven GGD en vergoedingen verzekeraars

Naar de tarievenlijsten

Vergoedingen zorgverzekeraars 

Wat houden de consultkosten in?

Deze kosten betaalt u per persoon voor de tijd die de verpleegkundige of de arts voor u heeft gereserveerd. Bij sommige GGD’en krijgt u een korting wanneer u met 3 personen of meer op het spreekuur komt. De kosten kunnen variëren. Naast consultkosten kunnen er ook andere kosten in rekening gebracht worden voor bijvoorbeeld vaccin, recept of een reizigersartikel.

 • Basis consult: dit basisconsult heeft betrekking op elke nieuwe reis. De kosten voor een (herhaal) consult bestaan uit:

  - advies vaccinaties, malariapillen etc. op basis van uw medische achtergrond, medicijnen, vaccinaties, reisroute;
  - toedienen geadviseerde vaccinaties;
  - voorlichting over het voorkomen en behandelen van ongemakken/ziekte op reis zoals reizigersdiarree, rabiës, hoogteziekte, dengue, zika. Dit alles afgestemd op uw reisroute;
  - handelingen van medisch personeel en materialen;
  - informatiemateriaal;
  - administratie- en huisvestingskosten.

 • Herhaalconsult: Tijdens een herhaalconsult wordt geen advies meer gegeven. Hier is uitsluitend tijd vrijgemaakt voor het geven van een vaccinatie als vervolg op een, tijdens basisconsult, afgesproken schema. De kosten hiervan zijn daarom lager dan die van een basis consult.  
 • Langverblijfconsult: Gaat u langer dan 2 of 3 maanden op reis? Dan plannen we meer tijd voor u in. Bij een lang verblijf zijn er meer risico’s die we met u bespreken en waarvoor we u kunnen vaccineren. Kijk op de tarieflijsten wanneer en hoe het langverblijfconsult wordt berekend bij de GGD waar u heen gaat.
 • Avond-/weekendconsult: Sommige GGD'en hebben een avond- of weekendconsult/toeslag. Kijk in de tarievenlijsten of dit ook geldt voor de GGD waar u de vaccinaties haalt. De avondtoeslag geldt vanaf 17.00 uur.
 • Telefonisch consult: Bij sommige GGD'en kunt u een afspraak maken voor het telefonisch consult. Kijk in de tarievenlijsten of dit geldt voor de GGD waar uw gegevens bekend zijn.

Vaccinkosten

De meeste vaccins beschermen lang tegen verschillende ziektes. Vaccins/vaccinaties zijn kostbaar om te maken, dus ook kostbaar om te krijgen. Naast consultkosten brengen we ook vaccinkosten in rekening. U betaalt de vaccinaties die u tijdens uw afspraak krijgt. Heeft u herhaalafspraken? Ook deze vaccinaties en consultkosten betaalt u pas als u op de afspraak verschijnt. 
Tip: bekijk van tevoren de tarievenlijst.

Vaccinatieboekje

Tijdens het spreekuur ontvangt u een vaccinatieboekje, het ‘International bewijs van inenting’. Bewaar dit goed en neem het altijd mee naar het vaccinatiespreekuur. Sommige landen willen bij de douane bepaalde stempels in het boekje zien. Bewaar het daarom in uw handbagage. Ook kan het nodig zijn voor het aanvragen van een visum. Het geeft uzelf een overzicht van uw vaccinatiestatus.

Recept

Net als bij de huisarts brengen ook wij kosten in rekening voor het verstrekken van bijv. een malariarecept of een ander recept. De tabletten betaalt u bij de apotheek.

Producten te koop bij de GGD

Op het spreekuur kunt u ook producten kopen zoals antimuggenlotion, diarreeremmers etc. De verzekeraar vergoedt deze kosten doorgaans niet. Het assortiment per GGD kan iets verschillen.
Tip: bekijk van tevoren de meest gebruikte reisartikelen.