Dengue (knokkelkoorts)

Dengue is een van de vele ziektes die overgebracht wordt door muggen. Er bestaat geen vaccinatie of medicijn tegen dengue. Belangrijk is om te beschermen tegen muggenbeten door goede antimuggenmaatregelen.
Header illustratie

Wat is dengue?

Dengue of knokkelkoorts is een virusinfectie. Het virus wordt overgedragen door een steek van een mug, van het soort Aedes. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld vijf tot zeven dagen. Dengue begint met acht tot tien dagen koorts, hoofdpijn en vaak typische gewrichts- en spierpijn (vandaar de naam knokkelkoorts). Na drie tot vier dagen kan een vlekkerige huiduitslag ontstaan. Een infectie verloopt vrijwel altijd mild. Bij koorts in (sub-) tropische landen moet altijd medisch advies gezocht worden. Er zijn geen vaccinaties of medicijnen tegen dengue.

Kan ik dengue vaker krijgen?

Er zijn vier typen denguevirus. Na het doormaken van één besmetting ben je levenslang beschermd tegen dit type, maar niet tegen de andere typen. Je kunt dus meerdere keren dengue krijgen. De kans op een ernstiger beloop is groter als je na een eerdere infectie met een ander type bent besmet.

Hoe loop ik dengue op?

Een steek van een mug zorgt ervoor dat het denguevirus het lichaam binnenkomt. De mug bevindt zich op plaatsen waar mensen wonen. Zij zoeken een broedplaats op in ‘waterreservoirs’ zoals oude autobanden, lege blikjes, vaten, emmers, bloemvazen, dakgoten etc. De muggen die de ziekte overbrengen komen steeds vaker voor in en buiten stedelijke gebieden van Midden- en tropisch Zuid-Amerika, het Indiase subcontinent, Zuidoost-Azië en tropisch Afrika.

Hoe bescherm ik mezelf tegen dengue?

De muggen die dengue overbrengen steken overdag, vooral in de vroege ochtend en namiddag. Bescherm jezelf tegen muggensteken:

  • draag zoveel mogelijk bedekkende kleding
  • gebruik een muggenwerend middel waar voldoende DEET in zit of een muggenwerend middel met Icaridin voor de niet-bedekte delen van de huid
  • tijdens de middagrust en voor baby’s gebruik je een muskietennet.

Wat kan ik doen als ik dengue heb?

Tegen de koorts en pijn bij dengue kun je paracetamol gebruiken. Omdat het risico op bloedingen licht verhoogd kan zijn, mag je geen bloedverdunnende pijnstillers zoals aspirine gebruiken. Bij koorts in (sub-) tropische landen moet altijd medisch advies gezocht worden.

Meer weten?

  • Kijk bij muggenwering voor meer tips over hoe je muggensteken kunt voorkomen.
  • Kijk bij reistips voor nog meer tips op reis.
  • Voor meer informatie over dengue kun je terecht op de website van het RIVM.

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.