Kanker (maligniteit)

Wordt u of bent u onlangs behandeld voor een kwaadaardige aandoening (kanker)? Dan loopt u door uw ziekte en/of behandeling meer risico om ziek te worden op reis. Door bepaalde behandelingen (chemotherapie/ bestraling) is uw afweer verminderd. Hierdoor heeft u meer kans op een infectieziekte. Ook zijn sommige vaccinaties dan minder effectief. 

Sommige vaccins kunnen door verminderde afweer complicaties geven. We bespreken graag ruim voor de reis de eventuele extra vaccinaties, maatregelen en adviezen. Dit kan reden zijn uw reisbestemming aan te passen.

Informeer voor het boeken van de reis, bij uw arts/specialist, of de door u voorgenomen reis op dat moment wel zo verstandig is.

Algemeen advies

Niet alle onderstaande adviezen zijn op iedereen van toepassing. Afhankelijk van de ernst van de verminderde afweer bepaalt de adviseur tijdens het consult wat voor u nodig is.

Vaccinaties

  • Het effect van vaccinaties is minder betrouwbaar, bloedonderzoek kan nodig zijn om te kijken of u goed beschermd bent.   
  • Niet alle vaccinaties (levende vaccins) mogen gegeven worden.
  • Er worden aanvullende vaccinaties geadviseerd voor deze reis.
  • Heeft u reisplannen? Laat u dan alvast vaccineren voordat u met de afweeronderdrukkende medicijnen begint.

Antibiotica

Een antibioticumkuur wordt voorgeschreven tegen huidinfecties en/of reizigersdiarree. Gebruik antibiotica zorgvuldig.

Advies op maat

Wordt u behandeld voor kanker of heeft u de behandeling net achter de rug? Dan is een goede voorbereiding extra belangrijk. Maak bij voorkeur minimaal 6 weken voor vertrek, een afspraak voor het reizigersspreekuur op de GGD bij u in de buurt.