Kanker (maligniteit)

Word je of ben je onlangs behandeld voor een kwaadaardige aandoening (kanker)? Dan loop je door je ziekte en/of behandeling meer risico om ziek te worden op reis. Bereid je goed voor en maak een afspraak bij een GGD bij jou in de buurt.
Header illustratie

Door bepaalde behandelingen (chemotherapie/ bestraling) is je afweer verminderd. Hierdoor heb je meer kans op een infectieziekte. Ook zijn sommige vaccinaties dan minder effectief. 

Sommige vaccins kunnen door verminderde afweer complicaties geven. We bespreken graag ruim voor de reis de eventuele extra vaccinaties, maatregelen en adviezen. Dit kan reden zijn je reisbestemming aan te passen.

Informeer voor het boeken van de reis, bij je arts/specialist, of de door jou voorgenomen reis op dat moment wel zo verstandig is.

Algemeen advies

Niet alle onderstaande adviezen zijn op iedereen van toepassing. Afhankelijk van de ernst van de verminderde afweer bepaalt de adviseur tijdens het consult wat voor jou nodig is.

Vaccinaties

  • Het effect van vaccinaties is minder betrouwbaar, bloedonderzoek kan nodig zijn om te kijken of je goed beschermd bent.   
  • Niet alle vaccinaties (levende vaccins) mogen gegeven worden.
  • Er worden aanvullende vaccinaties geadviseerd voor deze reis.
  • Heb je reisplannen? Laat je dan alvast vaccineren voordat je met de afweer onderdrukkende medicijnen begint.

Antibiotica

Een antibioticumkuur wordt voorgeschreven tegen huidinfecties en/of reizigersdiarree. Gebruik antibiotica altijd volgens voorschrift op de verpakking.

Advies op maat

Word je behandeld voor kanker of heb je de behandeling net achter de rug? Dan is een goede voorbereiding extra belangrijk. Maak bij voorkeur minimaal 6 weken voor vertrek, een afspraak voor het reizigersspreekuur op de GGD bij jou in de buurt.

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.