Op familiebezoek in het buitenland

Ga je op vakantie naar je thuisland, zoals Ghana, Marokko of Suriname? Ook dan kunnen vaccinaties of adviezen over bijv. muggenziekte zoals malaria, nodig zijn.

De GGD geeft vaccinatieadviezen, maar ook tips om malaria te voorkomen, wat je kunt doen bij diarree, hoe om te gaan met honden, katten, aapjes en nog veel meer. Ook al kom je oorspronkelijk uit het land waar je heen reist, je kunt daar toch ziek worden. Denk aan malaria, hepatitis A, rabiës.

Kinderen lopen meer risico om ziek te worden. Kom voor advies naar de GGD, ook als je zelf in het land waar je heen gaat geboren bent.

Kinderen en vaccinaties

Kinderen krijgen in Nederland vanaf 2 maanden hun vaccinaties. Als ze 14 maanden oud zijn, krijgen ze de BMR-prik (Bof, Mazelen en Rode Hond). Ga je op reis? Informeer dan bij het consultatiebureau of de GGD of de prik eerder dan met 14 maanden gegeven moet worden. Jonge kinderen krijgen soms andere prikken dan de ouders/verzorgers. Dat heeft een medische reden. De reizigersadviseur vertelt je over welke vaccinaties nog meer nodig zijn.

Vaccinaties bij familiebezoek het buitenland

Hieronder vind je een algemeen overzicht met de meest gangbare vaccinaties en medische adviezen als je op familiebezoek gaat naar het buitenland (als je het land van je voorouders gaat bezoeken). Op de GGD ontvang je altijd een advies op maat, afgestemd op jouw reis naar jouw bestemming. 

  1. DTP tegen Difterie, Tetanus en Polio.
  2. Hepatitis A en Hepatitis B.
  3. BMR Ben je geboren tussen 1965 en 1975? Lees dit dan goed door. 
  4. Gele koorts (voor Afrika en Zuid-Amerika).
  5. Rabiës.
  6. Muggen: over Malaria en Dengue.
  7. Diarree en voedselinfecties.
     
Op reis naar je thuisland visual van moeder, vader en kind

Overige adviezen familiebezoek buitenland:

  1. Reisverzekering: Sluit altijd, ook voor een kort verblijf, een goede reisverzekering af, ook als je bekend bent in het land van je familie. Jouw Nederlandse ziektekostenverzekering vergoedt meestal niet (of heel beperkt) de kosten van medische zorg in het buitenland.
  2. Medicatie: Zorg dat je genoeg medicijnen bij je hebt en vraag bij de apotheek een uitdraai van je medicijnen. 
  3. Medische voorgeschiedenis: Vraag bij de huisarts of specialist een samenvatting van je medische status, liefst in het Engels. Mocht er iets gebeuren, dan kun je iets laten zien.
  4. Paspoort etc: Maak kopieën van belangrijke documenten.
  5. Noodgeval: Neem op papier een overzicht mee van personen die gebeld moeten worden in geval van nood. Een telefoon is vaak met een code beveiligd, daar kan men dan niet in. 
  6. Zonnebrand.

Download de checklist

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.