Hepatitis B

Vaccinaties tegen hepatitis B kunnen gecombineerd worden met hepatitis A.
Header illustratie

Wat is Hepatitis B?

Hepatitis B is een besmettelijke infectie van de lever, veroorzaakt door een virus. Bloed en sperma kan besmet zijn. De ziekte begint met een griepachtig beeld met koorts, misselijkheid, pijn in de bovenbuik, vermoeidheid en geelverkleuring van ogen en huid. De ontlasting is stopverfkleurig en urine theekleurig. Velen, vooral kinderen, krijgen geen/weinig klachten, maar zijn daarbij echter wel besmettelijk voor anderen. 90% van de volwassenen geneest; de overige 10% blijft het virus bij zich dragen (dragerschap). Zij blijven besmettelijk voor anderen en hebben een verhoogde kans op levercirrose (verlittekening van de lever) of leverkanker.

Hoe loop ik Hepatitis B op?

Behalve bloed-bloed contact (wondjes of gebruikte injectienaald) of seks (zonder condoom) kun je hepatitis B ook oplopen door:

  • tatoeages of piercings
  • medische handelingen;
  • het gebruik van gebruikte scheermesjes bij een kapper in landen waar de hygiëne te wensen overlaat.

De tijd tussen besmet worden en ziekte varieert van vier weken tot zes maanden. Hepatitis B komt wereldwijd voor. Ook in Nederland kan men besmet raken, maar het risico is hoger in Azië, tropisch Afrika en bepaalde landen in Zuid-Amerika.

Hoe bescherm ik mezelf tegen Hepatitis B?

Een volledige vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit drie prikken in maand 0,1 en 6 en geeft i.p. levenslange bescherming. Om dit zeker te weten moet één tot drie maanden na de laatste hepatitis B vaccinatie bloed geprikt worden. Hierbij wordt de antistof waarde bepaald (titer).
Laat je vaccineren voor landen waar hepatitis B voorkomt. Maak hiervoor gemakkelijk een afspraak.

Vrij veilig (condoom gebruiken). Condooms beschermen ook tegen hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Neem altijd condooms mee als je zonder partner op vakantie gaat. 

Combinatievaccin hepatits A/B

LET OP: Als je een combinatievaccin tegen hepatitis A en B wilt, dan heb je twee prikken vóór de reis nodig met een maand er tussen. Maak hiervoor op tijd een afspraak. Het schema hiervoor is: maand 0,1,6. Voor kinderen t/m 15 jaar is er ook een combinatievaccin. Zij hebben 1 prik voor de reis nodig en na 6 maanden de tweede.

Meer weten?

  • Kijk bij reistips voor nog meer tips op reis.
  • Voor meer informatie over Hepatitis B en andere soorten van hepatitis kun je terecht op de website van het RIVM.

 

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.