BMR (Bof, Mazelen en Rode hond)

In Nederland krijgen de meeste kinderen een vaccinatie tegen BMR. Heb jij de ziekten niet gehad en ben je niet gevaccineerd? Dan kun je het op reis oplopen.
Header illustratie

Wat is bof, mazelen en rode hond?

Bof geeft een ontsteking van de speekselklier bij het oor. Bof begint met koorts en een pijnlijke, dikke wang. Ook kan oorpijn optreden. De patiënt is meestal na 2 weken beter. In enkele gevallen kan bij jongens een zaadbalontsteking optreden. Dit kan de vruchtbaarheid verminderen.
Mazelen is een vlekjesziekte. Mazelen begint plotseling met koorts, hangerigheid, verkoudheid en hoesten. Door een oogontsteking kan de patiënt slecht licht verdragen. In de mond kunnen kleine witte vlekjes ontstaan. Na 3 tot 7 dagen ontstaan huidvlekjes achter de oren. Deze huidvlekjes verspreiden zich over het hele lichaam. Na enkele dagen trekken de vlekjes weg en daalt de koorts.
Rode hond is ook een vlekjesziekte. De ziekte kenmerkt zich door verkoudheid, koorts en rode vlekjes. De vlekjes beginnen in het gezicht en op de romp. Zij breiden zich uit over de armen en benen. De lymfeklieren in de nek kunnen opgezet en pijnlijk zijn.

Hoe loop ik bof, mazelen en rode hond op?

Bof, mazelen en rode hond zijn kinderziekten die vroeger in Nederland veel voorkwamen. De virussen die deze ziekten veroorzaken, zitten in de neus en keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen vindt verspreiding plaats.

Bof kan ook via speeksel (zoenen) overgedragen worden. De afgelopen jaren kwam de Bof weer voor in Nederland en dan vooral onder studenten. De tijd tussen besmet worden en de ziekte is gemiddeld zestien tot achttien dagen.
Mazelen openbaart zich gemiddeld tien dagen na besmetting. In 2013 en 2014 was er een mazelenepidemie in Nederland.
Rode hond kan, behalve door hoesten en niezen, ook via besmette handen overgedragen worden. Het virus zit ook in de urine. De tijd tussen besmet worden en ziekte is twee tot drie weken.

Hoe bescherm ik mezelf tegen bof, mazelen en rode hond?

In Nederland krijgen de meeste kinderen een vaccinatie tegen BMR. Mensen die niet, of niet volledig, gevaccineerd zijn, kunnen ziek worden. Ook mensen die de ziekte nooit hebben gehad, kunnen ziek worden. In een aantal landen loop je het risico om deze ziekte op te lopen. Daarom adviseren wij voor sommige reizigers naar de risicolanden een vaccinatie. Dat advies is afhankelijk van de leeftijd, vaccinaties in het verleden en doorgemaakte ziekten. Op het spreekuur bespreekt de reizigersadviseur dit met je.

Meer weten?

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.