DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

DTP is de afkorting van Difterie, Tetanus en Polio, ziekten die we in Nederland gelukkig niet vaak meer zien. In het buitenland is het risico groter om ze op te lopen.
Header illustratie

Wat is difterie, tetanus en polio?

Difterie wordt veroorzaakt door een gifstof van de difteriebacterie. Difterie is er in verschillende vormen. De gifstoffen van de bacterie laten de keel opzwellen, waardoor ademhalen moeilijk wordt. Wanneer de hartspier is aangedaan ontstaat een levensgevaarlijke situatie. Difterie kan met antibiotica worden behandeld.
Tetanus geeft extreme spierkrampen in het gehele lichaam.
Polio, ook wel kinderverlamming genoemd, wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn drie typen. Polio geeft een verlamming van spieren, die soms blijvend is. Verlammingsverschijnselen beginnen meestal elf tot zeventien dagen na besmetting.

Hoe loop ik difterie, tetanus en polio op?

Difterie wordt via hoesten van mens op mens overgedragen. In 2008 werden wereldwijd bij de WHO ruim 7.000 gevallen van difterie gemeld, vooral uit India. Maar ook in Indonesië, Nepal en Brazilië komt het voor. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld twee tot vijf dagen.
Tetanus komt overal ter wereld voor. Tetanus wordt veroorzaakt door een gifstof van de tetanusbacterie. De bacterie komt voor in straalvuil en aarde en komt bijvoorbeeld via een wondje uw lichaam binnen. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld drie tot eenentwintig dagen.
Polio wordt van mens op mens via ontlasting of door met ontlasting besmet voedsel en/of drinkwater overgebracht. Vooral in Azië en Afrika komt nog polio voor. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld zeven tot veertien dagen.

Hoe bescherm ik mezelf tegen difterie, tetanus en polio?

Vaccinatie met DTP vaccin biedt bescherming tegen difterie, tetanus en polio. Ben je geboren na 1-1-1950 en heb je alle kindervaccinaties gehad? Dan is één herhalingsprik voldoende voor tien jaar bescherming. Heb je de vaccinaties nooit ontvangen? Dan adviseren wij een serie van drie prikken. Voor de reis kun je er doorgaans nog wel twee halen met een tussen tijd van twee tot vier weken. De laatste haal je bij een volgende reis. DTP vaccinatie is tien jaar geldig.

Meer weten?

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.