Gele koorts

LET OP: Dit is algemene informatie over gele koorts en niet landspecifiek. Persoonsgebonden advies kan o.a. te maken hebben met reisroute en tussenlandingen. Vraag advies bij de GGD of dit voor jou ook geldt.
Header illustratie

Wat is gele koorts?

Gele koorts (yellow fever) is een ernstige infectieziekte, overgebracht door muggen. Het veroorzaakt bloedingen, geelzucht en koorts. Vandaar de naam "gele koorts". Gele koorts kan na drie tot zes dagen koorts, spierpijn, hoofdpijn, koude rillingen, misselijkheid en braken geven. Het varieert van een mild griepachtig beeld tot een ernstige en vaak fatale vorm. Hierbij worden lever en nieren aangetast met bloedingen uit alle lichaamsopeningen. In het laatste geval is het overlijdenspercentage hoog. Een doorgemaakte infectie leidt tot levenslange immuniteit. Er bestaat geen behandeling.  

Hoe loop ik gele koorts op?

Een mug van het type Aedes en Haemagogus brengt het gele koortsvirus over door een steek. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Het virus komt alleen voor in Afrika en delen van Zuid- en Midden Amerika. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld drie tot zes dagen.

Hoe bescherm ik mezelf tegen gele koorts?

Vaccinatie bestaat uit één prik en geeft na tien dagen goede bescherming. Deze bescherming is in principe levenslang. Voor bepaalde mensen met specifieke medische achtergrond geldt de levenslange bescherming echter niet. Op het spreekuur hoor je hier meer over.
Het gele koorts vaccin heeft wat meer bijwerkingen dan andere vaccins. Zwangeren en ouderen (> 60 jaar) hebben hier meer kans op en bij hen moet individueel bepaald worden of ze het vaccin kunnen krijgen. Mensen die allergisch zijn voor kippeneiwit kunnen het gele koorts vaccin in principe niet gebruiken, soms kan een proefdosis gegeven worden. De gele koorts mug steekt voornamelijk overdag, muggenwering is belangrijk.

Verplichte gele koortsvaccinatie na tussenstop

Diverse landen stellen een gele koorts vaccinatie verplicht na ‘in transit’ te zijn geweest in een land waar gele koorts voorkomt. 

Let op: Vraag altijd bij de GGD na of een gele koorts vaccinatie voor jouw reis nodig is en kijk in de landenzoeker op deze website.

Meer weten?

  • Kijk bij reistips voor nog meer tips op reis.

 

11-5-2016

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.