Malaria - antimugmaatregelen

Op deze pagina vindt u informatie over antimugmaatregelen o.a. tegen malaria. In sommige landen is een (beperkt) risico op malaria aanwezig, maar is het niet nodig om malariapillen te slikken. Voor bepaalde eilandengroepen  is er op sommige eilanden wel risico, maar op andere weer niet. Gedetailleerde info over het land waar u naartoe gaat krijgt u op het spreekuur.

De ziekte

Malaria is een ziekte die doorgaans hoge koorts geeft en wordt veroorzaakt door een steek van een mug van de soort Anopheles. Malaria, klamboe en DEETDe mug spuit door de steek parasieten in het bloed. De malariamuggen steken alleen tussen zonsondergang en zonsopgang. De mug is klein, zoemt praktisch niet, waardoor u de steek nauwelijks opmerkt. Er zijn verschillende vormen van malaria. De gevaarlijkste is ‘malaria tropica’, die binnen enkele dagen dodelijk kan zijn. Behandeling in een vroeg stadium is noodzakelijk. De andere vormen van malaria zijn goedaardiger: de verschijnselen zijn hetzelfde, maar er treden geen ernstige complicaties op.

Waar komt malaria voor?

Malaria komt met name voor in tropische- en subtropische gebieden. In een aantal gebieden varieert het risico volgens de seizoenen. Boven de 2.000 meter is malaria zeldzaam, maar ook sterk afhankelijk van het land dat u bezoekt. Vraag daarom altijd advies bij de GGD of dit ook geldt voor het land dat u bezoekt. Er overlijden naar schatting 1,5 tot 2,7 miljoen mensen per jaar aan malaria.
De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld tien tot veertien dagen.

Verschijnselen

De vroege verschijnselen van malaria zijn koorts, moeheid, hoofdpijn en spierpijn. Verder kunnen diarree, braken en hoesten met kortademigheid voorkomen. Een malaria-aanval kan erg op griep lijken. Denk daarom bij koorts of griep die langer dan twee dagen aanhoudt, aan malaria. Heeft u koorts tijdens uw reis in malariagebied of in de eerste maanden na thuiskomst? Laat dan altijd ook uw bloed onderzoeken op malaria.

Malaria kan behandeld worden. Hoe sneller men begint met behandelen hoe groter de kans op herstel.

Wat kan ik doen?

Malaria kunt u op verschillende manieren voorkomen: door het slikken van pillen en/of het treffen van antimugmaatregelen. 
Voor het land dat u bezoekt adviseren wij uitsluitend antimugmaatregelen:

  • Draag ’s avonds en ‘s nachts bedekkende kleding; lange broek, lange mouwen, sokken.
  • Smeer de onbedekte huid in een muggenmiddel met DEET of Icaridin.
  • Slaap ’s nachts onder een geïmpregneerde klamboe.
  • Zet de ventilator of airco aan: muggen hebben een hekel aan tocht en kou.
  • Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.

Er bestaat geen vaccin tegen malaria.

Meer weten?

Kijk bij Reistips voor nog meer tips op reis.