Meningokokken, op reis en in Nederland

De media besteden op dit moment aandacht aan de toename van meningokokken type W. De kans dat mensen in ons land meningokokkenziekte krijgen van deze meningokokken type W, is op dit moment 5 op 1 miljoen. Een zeer kleine kans dus.

Vaccinatie voor kinderen in Nederland

Kinderen van 14 maanden krijgen vanuit het Rijksvaccinatieprogramma sinds 2002 een vaccinatie tegen meningokokken type C. Onlangs besloot de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om alle kinderen van 14 maanden en jongeren van 14 jaar een ander vaccin aan te bieden. Die vaccinatie beschermt tegen meningokokken van type  A, C, W en Y (MenACWY). 14 jarigen ontvangen hiervoor een uitnodiging in het najaar van 2018.

Daarnaast krijgen alle kinderen geboren ná 2001 en vóór mei 2004 volgend jaar een oproep voor deze vaccinatie. Dit besloot het ministerie van VWS op 16 juli 2018. Deze extra vaccinatieronde loopt naast de bovengenoemde geplande ronde in het najaar van 2018.

Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen, maar de ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen 1 en 4 jaar oud, jongeren tussen de 14 en 20 jaar en als je ouder bent dan 60 jaar.

Mijn kind krijgt geen oproep

Het is niet nodig om uw kind te vaccineren buiten het Rijksvaccinatieprogramma om. De gevaccineerde kinderen zullen zorgen voor groepsimmuniteit. Daarnaast is de kans op ziekte door deze bacterie zeer klein. Daarnaast is het vaccin ook niet verkrijgbaar bij de meeste GGD’en. Indien u meer informatie wilt, kunt u het beste eerst bellen met uw GGD.

Wat zijn meningokokken?

Meningokokken zijn bacteriën. Daar zijn verschillende typen van. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen overgedragen. Veel mensen dragen deze bacteriën bij zich, zonder daar ziek van te worden. Heel soms worden mensen wél ziek van deze bacterie. Zij kunnen dan snel erg ziek worden. In het ergste geval ontstaat een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.

Reizen en meningokokken

Voor sommige landen en bepaalde reizen adviseren wij de vaccinatie voorafgaand aan de reis. Sommige landen stellen de vaccinatie zelfs verplicht. In de landenlijst op deze website kunt u zien of dit voor uw bestemming geldt. Tijdens het spreekuur wordt bekeken of de vaccinatie nodig is. Voor de meeste vakantiereizen is deze vaccinatie niet nodig.

Meer informatie