Meningokokken, op reis en in Nederland

De media besteden op dit moment aandacht aan de toename van meningokokken-W. De kans dat mensen in ons land meningokokkenziekte krijgen van deze meningokokken-W, is op dit moment 5 op 1 miljoen. Een zeer kleine kans dus.

Vaccinatie voor kinderen in Nederland

Kinderen van 14 maanden krijgen vanuit het Rijksvaccinatieprogramma sinds 2002 een vaccinatie tegen meningokokken-C . Onlangs besloot de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  om alle kinderen van 14 maanden en jongeren van  14 jaar een vaccinatie aan te bieden. Die vaccinatie beschermt tegen meningokokken van type  A, C, W en Y. Jongeren ontvangen hiervoor een uitnodiging in het najaar van 2018.

Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen, maar de ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen 1 en 4 jaar oud, jongeren tussen de 14 en 20 jaar en als je ouder bent dan 60 jaar.

Mijn kind krijgt geen oproep

Het is niet nodig om uw kind te vaccineren buiten het Rijks Vaccinatie Programma om. Wees u ervan bewust dat bij de meeste GGD’en het vaccin ook niet verkrijgbaar is. Indien u meer informatie wilt, kunt u het beste eerst bellen met uw GGD.

Wat zijn meningokokken?

Meningokokken zijn bacteriën. Daar zijn verschillende typen van. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen. Veel mensen dragen deze bacteriën bij zich, zonder daar ziek van te worden. Soms worden mensen wél ziek van deze bacterie. Zij kunnen dan heel snel erg ziek worden. In het ergste geval krijgen ze een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.

Reizen en meningokokken

Voor sommige landen en bepaald soort reizen adviseren wij de vaccinatie ook te nemen. In de landenlijst op deze website kunt u zien of dit een risico is voor uw bestemming. Tijdens het spreekuur wordt bekeken of de vaccinatie nodig is. Voor de meeste vakantiereizen is een vaccinatie niet nodig.

Meer informatie