Tijdelijk geen hepatitis A - vaccinatie Turkije,Thailand, Zuid-Afrika

Er is een tekort aan hepatitis A-vaccin in Europa. Dit komt door een grote vraag naar het vaccin; er is meer vraag naar vaccin dat er wordt geproduceerd. De vaccins die nog op de markt zijn worden gegeven aan mensen die het hoogste risico lopen. Dit wordt zo geadviseerd door het RIVM en het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.  

Wat is het advies bij een tekort aan hepatitis A-vaccin?

  1. Reizigers naar Turkije, Thailand en Zuid-Afrika krijgen steeds minder vaak hepatitis A. Reist u naar een van deze landen? Dan adviseren we tijdelijk géén hepatitis A-vaccinatie.
  2. Een vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit een serie van twee prikken. Na één vaccinatie bent u minimaal 1 jaar beschermd, en hoogstwaarschijnlijk 3 jaar. Daarom adviseren we tijdelijk geen tweede vaccinatie als de eerste vaccinatie korter dan 3 jaar geleden is gegeven.
  3. Een serie met het gecombineerde hepatitis A- en B-vaccin bestaat uit 3 prikken. Normaal gesproken worden hiervan twee vaccins gegeven vóór de reis. Het eerste vaccin geeft na een maand bij 94% van de gevaccineerden bescherming. Daarom geven we nu tijdelijk één prik in plaats van twee prikken vóór de reis.
  4. Het is belangrijk om uw handen vaak te wassen op reis, en goed op te letten wat u wel of niet kunt eten. Hierdoor kunt u het risico op hepatitis A verkleinen.  

Bij sommige GGD’en is nog voldoende vaccin op voorraad. Informeer bij uw eigen GGD of zij bovenstaand advies opvolgen.

We verwachten dat het hepatitis A-vaccin eind 2017 weer normaal verkrijgbaar is in Nederland.

Meer informatie over hepatitis A kunt u vinden op onze website.