Cholerastempel

Geen enkel land eist een vaccinatie tegen cholera. Een aantal landen eist echter nog wel een cholerastempel van binnenkomende reizigers. Dit is een stempel in uw vaccinatieboekje waarop “cholera medically not indicated” staat. Het is uitsluitend bedoeld om problemen bij die grensposten te voorkomen.

Wat is Cholera?

Cholera is een besmettelijke ziekte en geeft een darmontsteking. De ziekte wordt veroorzaakt door de cholerabacterie. Cholera begint met plotseling braken en grote hoeveelheden waterdunne diarree. De diarree wordt beschreven als ‘rijstwater’, licht geelgroen met vlokjes en zo goed als geurloos. Ernstige buikkrampen ontbreken meestal. De waterdunne diarree leidt snel tot uitdroging. Bij gezonde reizigers verloopt de ziekte meestal mild en stopt het vanzelf.

Hoe loop ik Cholera op?

Eten en drinken kan besmet raken door ontlasting van zieke patiënten. Het drinken van onvoldoende gezuiverd leidingwater en het eten van voedsel dat is bereid door straatverkopers is een risico. Schelp- en schaaldieren nemen de bacteriën in zich op, wat na het eten ervan kan leiden tot ziekte. Cholera komt vooral voor in tropisch Afrika ten zuiden van de Sahel, het Midden-Oosten en Zuid-Azië, Zuid-Amerika en Golf van Mexico. De bacterie zit in oppervlaktewater, vooral brak water. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld twee tot drie dagen.

Hoe bescherm ik mezelf tegen Cholera?

Er bestaat vaccin, Dukoral, dat ongeveer 85% bescherming geeft. Het moet met water ingenomen  worden. Het risico op cholera is voor de gewone reizigers echt heel erg laag. Wij adviseren vaccinatie daarom uitsluitend aan mensen die gaan werken in vluchtelingenkampen.
Geen enkel land eist een vaccinatie tegen cholera. Bij afgelegen grensposten in Afrika en Zuidoost-Azië kan men echter wel eens vragen naar een cholerastempel. Dit is een stempel in uw vaccinatieboekje waarop “cholera medically not indicated” staat. Het is uitsluitend bedoeld om problemen bij die grensposten te voorkomen.

Meer weten?

Meer informatie over cholera vindt op de website van het RIVM.

Kijk bij reistips voor nog meer tips op reis.