Translate

Muggenmeppen in mangroves Bonaire

Auteur:
Hanno Weima, reisblogger GrijsopReis
Hanno Weima
Hanno (1970) is reisblogger bij grijsopreis.nl, een website die hij in 2018 samen met Dick van Voorthuizen oprichtte.
Grijsopreis.nl informeert en inspireert actieve 50-plussers bij het plannen van een wandeling of fietstocht in eigen land, een stedentrip in Europa of een droomreis over de hele wereld.
Header illustratie

Muggenrijke kanotocht door de mangroves van Bonaire

Tijdens een van onze vakanties op het heerlijke Bonaire boekten we een kanotocht in het mangrovebos van Lac Bay. Dit bos is een van de best bewaarde mangrovebossen in het Caribisch gebied. Mangrovebossen zijn de kraamkamers voor veel zeedieren. We waren dan ook erg benieuwd naar wat we gingen zien. 

Voorbereidingen voor de kanotocht

Nog voor we onszelf in de kano’s hesen, kregen we een gedegen briefing. Daarbij adviseerde de enthousiaste gids ons om ons nog even in te smeren met rifvriendelijke zonnebrandcrème en een mugwerend middel. En zo gezegd, zo gedaan.   

Onze kanotocht door de mangroves

De kanotocht die we vervolgens maakten, was ronduit schitterend. De hele groep was zodanig onder de indruk van de omgeving dat niemand iets zei, op de gids na. Het enige wat we hoorden was het voorzichtig gepaddel van de kanoërs en het gezang van vogels. Het zeewater was zo helder dat we zelfs vanuit onze kano de kleinste dieren konden ontdekken. Zoals hoornslakken, jonge roggen, kreeftjes en zelfs barracuda’s van niet groter dan 10 centimeter! 

Muggenaanval tijdens het snorkelen

Bij een iets bredere geul tussen de mangroves nodigde de gids ons uit om te gaan snorkelen. Ik deed mijn shirt uit en zette mijn duikbril met snorkel op. Hierna liet ik mij het heerlijk warme water in glijden en begon ik te snorkelen. Al snel merkte ik dat ik een bijzonder aantrekkelijke prooi was voor muggen. Terwijl ik de onderwaterwereld met mijn duikbril aan het bewonderen was, voelde ik de kleine vriendjes mij geestdriftig steken. Ik probeerde zo veel mogelijk mijn rug onder water te houden. Maar door de opwaartse kracht was dit niet lang vol te houden. Het werd op een gegeven moment zo vervelend dat ik besloot het water uit te gaan en snel een shirt aan te trekken. Geen verkeerde beslissing, zo vertelde mijn vrouw toen ze mijn rug zag. Door de vele muggensteken was de huid namelijk egaal rood en dik geworden.

Dengue risico?

De anderen in onze groep hadden overigens nergens last van. Ik realiseerde me dat ik alleen mijn armen, hoofd en benen had ingesmeerd met een muggenwerend middel. Mijn bovenlijf niet, want ik droeg toen nog een shirt. Omdat er dengue (knokkelkoorts) in Midden- en Zuid-Amerika voorkomt, ging ik snel na onze kanotocht naar de website van GGDReisvaccinaties. Hier las ik dat de muggen die mogelijk het denguevirus dragen, graag broeden in helder, stilstaand, zoet water, bijvoorbeeld in emmers, dakgoten, enzovoort. In de mangroves heb je vooral stromend water, maar ook plekken waar wat water blijft staan. Er zijn daar wel veel muggen, maar niet de soort die dengue overbrengt.

Mijn lesje geleerd

Gelukkig had ik van de muggenbeten zelf erg weinig last. Na enkele uren was zowel de jeuk als de rode kleur op mijn rug weg. Wel heb ik er van geleerd. Bij een volgende keer dat ik de magische wereld van de mangrove ga bezoeken, smeer ik mezelf gewoon van top tot teen in en....ik houd mijn shirt toch maar aan. 

Meer weten?

  1. Lees meer over muggen op deze website
  2. Lees meer blogs van Hanno op de website Grijsopreis.nl
Afbeelding
2 kanoboten met mensen aan het kanovaren in de mangroves Bonaire

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.