Translate

In en aan het water

In (sub)tropische gebieden zitten soms vissen, kwallen, zee-egels die vervelende klachten kunnen geven. Wat kun je zelf doen om klachten te voorkomen?

Even afkoelen in de zee. Hoe lekker is dat! Zeker in de (sub)tropen waar het water wat warmer is. Maar in (sub)tropische gebieden zitten soms vissen, kwallen, zee-egels die vervelende klachten kunnen geven. Wat kun je zelf doen om klachten te voorkomen?

Algemene tips

  • Draag bij zwemmen in de zee bij voorkeur zwemschoenen om te voorkomen dat je in zee-egels of op koralen trapt. Dit kan vervelende huidinfecties geven.
  • Kom je in aanraking met kwallen, koralen, anemonen of poliepen, verwijder de angels door een betaalkaart/creditkaart vlak langs de huid te halen. Haal de angel eruit. Drenk een lap in azijn en dep de aangedane plaats hiermee. Azijn neutraliseert het gif, waardoor klachten verminderen.
  • Wanneer je op een zee-egel, schelp, zeester of steenvis trapt kan dit hevige klachten geven, zoals pijn, zwelling, flauwvallen. Ook als je geraakt wordt door een rog. Dompel het aangedane lichaamsdeel 30-90 minuten in zo heet mogelijk water >40° <50°. Voorkom brandwonden door te heet water!
  • Kom je in aanraking met de zeewesp (seawasp) ofwel Box Jellyfish (soort kwal) gebruik ook hiervoor azijn. Naast azijn is ook antigif nodig. Wend je dus snel tot een medische post. Verwijder de stekels met een pincet. Azijn kan de klachten doen toenemen, probeer het dus eerst uit op een heel klein stukje van het aangedane lichaamsdeel.
  • Loop in zanderige gebieden niet op blote voeten of sandalen.

Informatie over tropische ziekten kun je vinden in het boekje: Hoe blijf ik gezond in de tropen?

Zwemmen in zoet water (riviertjes en meertjes)

In veel landen komt in zoet water een wormziekte voor, schistosomiasis (ook wel bilharzia genoemd). De larven van de worm ontwikkelen zich eerst in een waterslak. De waterslak komt in zoet water voor. De larve van de worm kan de huid binnendringen als je zwemt of pootje aan het baden bent. Je kunt dan o.a. hevige jeukende uitslag, koorts, rugpijn en verlammingsverschijnselen krijgen. Vermijd contact met zoetoppervlaktewater waar schistosomiasis voorkomt. Er bestaat geen vaccin tegen schistosomiasis. Behandeling met medicijnen is wel mogelijk. Meer informatie op onze website.

Kwallen, koralen en poliepen

Wanneer je in aanraking komt met kwallen, koralen, anemonen of poliepen, dan kunnen er harpoentjes je huid binnendringen. Aan de harpoentjes zitten angels. Deze kun je verwijderen door een betaalkaart/creditcard vlak langs de huid te halen. Haal de angel eruit. Behandel niet met alcohol, Betadine of verband, maar gebruik azijn. Azijn werkt tegen het gif dat in de huid is gekomen. Drenk een lap in de azijn en dep de aangedane plaats hiermee.

Zee-egel, zeester of steenvis

Trap je op een zee-egel, op een zeester of een steenvis, wordt je geraakt door een rog of trap je op een schelp dan kan dit hevige klachten geven, zoals pijn, zwelling, flauwvallen. Een steenvis komt bijvoorbeeld voor in Australië en Indonesië. Dompel het aangedane lichaamsdeel 30-90 minuten in zo heet mogelijk water >40° <50°.

Box Jellyfish en Blue Bottle

De zeewesp (seawasp) ofwel Box Jellyfish (soort kwal) komt voor in de Indische Oceaan en de Pacific. Ook hiervoor geldt: azijn gebruiken. Maar, omdat er ook algemene klachten kunnen ontstaan, zoals verwardheid, ademhalings- of hartklachten is ook antigif nodig. Wend je dus snel tot een medische post. De Blue Bottle of Portugese man of War komt overal in de tropen voor, inclusief de Middellandse zee. Ook hierdoor kunnen klachten optreden. Verwijder de stekels met een pincet. Azijn kan de klachten doen toenemen, probeer het dus eerst uit op een heel klein stukje. Schakel in elk geval zo snel mogelijk medische hulp in.

In Australië is vaak een fles azijn aanwezig op het strand.

Informatie over tropische ziekten kun je vinden in het boekje: Hoe blijf ik gezond in de tropen?

Op de afbeelding is een blauwe zee te zien met oranje kleurige kwallen.

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.