Je loopt ebola op door bloedcontact of lichamelijk contact met een andere lichaamsvloeistof van een besmet persoon. Het virus komt voor in speeksel, zweet, ontlasting, vaginaal vocht, menstruatiebloed, sperma, braaksel en urine.
Wat merk je ervan?
Het duurt 2-21 dagen voordat je ziek wordt. Iemand die nog geen symptomen heeft, is ook niet besmettelijk. In eerste instantie krijg je griepverschijnselen: koorts, misselijk, spierpijn, hoofpijn, keelpijn. Een paar dagen later: braken, diarree, huiduitslag, nier- en leverstoornissen. Er kunnen inwendige en uitwendige bloedingen ontstaan. De kans op overlijden is 70-90%.
Wat kun je doen?
Ebola is zeldzaam, zo nu en dan is er een uitbraak in een Afrikaans land, meestal in afgelegen dorpen. Men probeert een ebola uitbraak te voorkomen door mensen met symptomen te isoleren. Er is geen behandeling tegen ebola en er is geen vaccin beschikbaar voor reizigers.
Welke reizigers lopen risico?
- Reizigers die naar een gebied gaan met ebola en die intensief in contact komen met de lokale bevolking, bijvoorbeeld door te werken in de gezondheidszorg.
- Kijk bij Reistips voor nog meer tips op reis.
- Voor meer informatie over ebola kunt u terecht op de website van het RIVM.