Chikungunya

Chikungunya geeft koorts, pijnlijke gewrichten en soms huiduitslag.

Wat is chikungunya?

Chikungunya is een virusinfectie. Het virus wordt overgedragen door muggen. Deze muggen bijten overdag vooral in de vroege ochtend en namiddag. De tijd tussen de muggenbeet en de ziekte duurt meestal 3-7 dagen. Typische kenmerken zijn plots hoge koorts, pijnlijke gewrichten, huiduitslag en griepachtige verschijnselen. Een infectie verloopt vrijwel altijd mild. Bij koorts in (sub-)tropische landen moet altijd medische hulp gezocht worden. 

Hoe loop ik chikungunya op?

Een beet van een mug zorgt ervoor dat het chikungunyavirus het lichaam binnenkomt. Chikungunya komt voor in het Caribisch gebied, Centraal- en Zuid-Amerika, het zuidelijk deel van Noord-Amerika, Europa, Afrika, Azië en landen in en rondom de Indische Oceaan.

GGD-tips om je te beschermen tegen chikungunya:

De muggen die chikungunya overbrengen steken overdag, vooral in de vroege ochtend en namiddag.

Bescherm jezelf tegen muggensteken:

  • draag bedekkende kleding
  • gebruik een muggenwerend middel met DEET of Icaridin voor de niet-bedekte huid. Gebruik 30% of 40% DEET.
  • gebruik tijdens de middagrust en voor baby’s een muskietennet en/of de airconditioning.

De chikungunya vaccinatie

Sinds april 2025 is in Nederland een vaccin verkrijgbaar. De vaccinatie bestaat uit één prik. 

Voor wie is de chikungunya vaccinatie?

De vaccinatie wordt geadviseerd aan reizigers die een gebied en/of land bezoeken met een uitbraak van het chikungunyavirus. In deze gebieden loop je meer risico om de ziekte op te lopen. Vraag op het spreekuur na of dit geldt voor het land dat je bezoekt.  

Reis je langer dan zes maanden naar een land waar het chikungunyavirus voorkomt, maar waar geen uitbraak gaande is? Dan kun je overwegen om de vaccinatie te nemen. Vraag persoonlijk advies op het spreekuur. 

•    Het vaccin is niet aanbevolen voor reizigers die eerder een infectie met het chickungunyavirus hebben doorgemaakt. Deze reizigers hebben waarschijnlijk levenslange bescherming opgebouwd tegen een nieuwe infectie.  
•    Het vaccin wordt niet toegediend aan kinderen jongeren dan 12 jaar, personen vanaf 65 jaar, zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven of mensen met een afweerstoornis (bijvoorbeeld door medicatie).

Hoe lang werkt de chikungunya vaccinatie? 

De beschermingsduur na vaccinatie is nog niet bekend omdat het vaccin nog maar kort bestaat en is waarschijnlijk minimaal twee jaar. 

Meer weten over chikungunya?

BRON: RIVM, LCR

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.