ZIKA-virus

Sinds 2014 is er een uitbraak van zikavirus in Zuid- en Midden- Amerika. Vanuit Paaseiland (Chili) verspreidde het virus zich naar deze gebieden. Het virus wordt overgedragen via een besmette mug. Als zwangere vrouwen besmet worden met het zikavirus, dan kan dit aangeboren afwijkingen bij het kind veroorzaken.

Waar komt zikavirus voor?

Voor een actueel overzicht van landen kijkt u op de website van het RIVM

Wat betekent een infectie met zikavirus?

Een infectie met het zikavirus verloopt meestal zonder symptomen. Wanneer men wel ziek wordt, krijgt men meestal een soort griep: koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn. Soms ook huiduitslag. Het lijkt dus erg op een infectie met dengue. De meeste mensen herstellen binnen een week zonder problemen.

Zwangerschap en zikavirus

Er is een verband tussen afwijkingen bij het ongeboren kind en besmetting met het zikavirus tijdens de zwangerschap, ook wel congenitaal zikavirus syndroom genoemd. Hierbij wordt onder andere een hersenafwijking (microcefalie) bij het ongeboren kind beschreven. Daarom worden zwangere vrouwen geadviseerd niet naar landen met een hoog risico op zikavirus te reizen. Meer informatie over zwangerschap en zikavirus vindt u op de website van het RIVM.

9-4-2019