ZOEM - INFORMATIE OVER HET ONDERZOEK

Van 1 juli 2019 tot en met 30 november 2019 loopt er een onderzoek naar bescherming tegen muggensteken. Mensen die reizen naar Zuidoost-Azië kunnen deelnemen aan het onderzoek. Initiatief van GGD, LUMC, TNO.
Header illustratie

Het ZOEM-onderzoek

In Zuidoost-Azië komen muggen voor die ziektes overdragen. Door een muggenbeet kun je ziek worden, denk aan dengue, chikungunya, malaria of zika. Je kunt jezelf beschermen tegen muggenbeten om te voorkomen dat je ziek wordt. GGDReisvaccinaties, TNO en het LUMC doen onderzoek naar een nieuwe manier van voorlichting geven over deze risico’s. We nodigen je daarom uit om deel te nemen aan dit onderzoek. Hierbij krijg je op reis voorlichting over muggenwering via deze app. Wij hopen dat je meedoet. Jouw bijdrage is belangrijk!

Doel onderzoek

We onderzoeken hoe we de app “GGD reist mee” kunnen inzetten om reizigers van 16 jaar en ouder naar Zuidoost-Azië tijdens hun reis te informeren over de risico’s van muggenbeten om ziekte te voorkomen. Dit doen we om voorlichting aan reizigers te verbeteren.

Voor wie is het onderzoek?

Het onderzoek is bedoeld voor mensen die:

  1. naar Zuidoost-Azië reizen. Dat zijn de volgende landen: Vietnam, Thailand, Myanmar, Laos, Cambodja, Maleisië, de Filipijnen, Brunei, Singapore, Indonesië en Oost-Timor;
  2. 16 jaar of ouder zijn;
  3. minimaal 10 dagen op reis gaan.

Wat vragen we van jou?

Het onderzoek vindt plaats via de app “GGD reist mee”. Alle deelnemers worden door loting over 2 groepen verdeeld. Alleen de deelnemers uit groep 1 ontvangen de nieuwe voorlichting, die uit groep 2 niet. Het toeval bepaalt in welke groep je komt. Je kunt dit dus niet zelf kiezen.

Het onderzoek start met een korte vragenlijst; de vragen gaan over jouw reisbestemming en reisdata. Vervolgens ontvang je op de dag van aankomst, dag 5 en dag 10 van je reis een korte vragenlijst. Het invullen van deze vragenlijst kost hooguit 2 minuten per keer. We stellen je vragen over jouw ervaringen met muggenbeten en antimugmaatregelen. 2 en 14 dagen na thuiskomst ontvang je nog wat aanvullende vragen over jouw reis. Het invullen van deze vragenlijstjes kost maximaal 5 minuten.

Deelnemers uit groep 1 ontvangen extra tijdens hun reis enkele tips en weetjes over muggenbeten en antimugmaatregelen.  

Het onderzoek vindt plaats in de Nederlandse taal. Het beheersen van de Nederlandse taal is essentieel om aan het onderzoek deel te nemen.

Mogelijke voor- en nadelen van het onderzoek

Er zijn geen directe nadelen verbonden aan deelname aan het onderzoek. Je hebt altijd toegang tot de meest actuele informatie over gezondheidsrisico’s op reis via de app, ongeacht in welke groep je zit. Door deel te nemen aan het onderzoek draag je bij aan het verbeteren van de voorlichting aan reizigers over de gezondheidsrisico’s op reis.

De informatie in de app vervangt NIET de reguliere medische zorg.

Deelname aan onderzoek uitsluitend mogelijk voor Apple (vanaf 7-1-2020) en Android gebruikers.

Vrijwillige deelname

Deelname aan het onderzoek is geheel vrijwillig. Je kunt op ieder moment stoppen, zonder uitleg waarom je stopt. Wij hopen natuurlijk dat je blijft meedoen, want alleen dan is jouw inbreng van waarde voor verbetering van de voorlichting.

Wat gebeurt er met de verzamelde gegevens?

De ingevulde gegevens in de app worden verzonden zodra je op ‘Verzenden’ klikt. De gegevens worden tijdelijk opgeslagen op de Google Cloud Services van de appbouwer 2CoolmMonkeys. Als de onderzoeksperiode voorbij is, krijgt het onderzoeksteam via de appbouwer 2CoolMonkeys, toegang tot de gegevens van de vragenlijstjes en de gegevens omtrent het app gebruik, om ze verder te verwerken. De gegevens komen in een beveiligde databank bij het LUMC. De gegevens in de Cloud Services via de appontwikkelaar worden vernietigd zodra het onderzoek is afgerond. Deze gegevens worden niet gedeeld met anderen. De niet herleidbare gegevens die het LUMC ontvangt, blijven maximaal 7 jaar in de database beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek door derden.

Deelname aan het onderzoek is anoniem. Wij weten bijvoorbeeld niet van wie de smartphone of tablet is waarmee wordt deelgenomen aan het onderzoek. Ook verzamelen wij geen herleidbare persoonsgegevens en contactgegevens. De gegevens die wij verzamelen worden vertrouwelijk behandeld en anoniem geanalyseerd en gerapporteerd.

Hoe weet ik wat de resultaten van het onderzoek zijn?

De resultaten worden medio 2020 op de website www.ggdreisvaccinaties.nl gepubliceerd. De resultaten zullen gebruikt worden om de app te verbeteren.

Wie betaalt het onderzoek?

Het onderzoek wordt betaald door GGDReisvaccinaties, het LUMC en TNO. Aan het onderzoek zijn voor jou geen kosten verbonden.

Wie heeft het onderzoek beoordeeld?

Het onderzoek is voorgelegd aan de toetsingscommissie van TNO. De commissie heeft geoordeeld dat het onderzoek aan alle ethische eisen voldoet die gelden voor een dergelijk onderzoek in Nederland, waaronder de bescherming van de veiligheid en anonimiteit van de deelnemers.

Klachten

Mocht je klachten hebben over het onderzoek, dan kun je contact opnemen met ZOEM@ggdreisvaccinaties.nl.

Meedoen?

Als je mee wilt doen, klik dan op “Verder” in dit informatieveld op de app. Wij vragen je dan eerst formeel om jouw toestemming voor deelname aan dit onderzoek. Je zet dan een vinkje bij “Ik geef toestemming”. Als je op “Aanmelden” klikt, ontvang je een aantal vragen over reisbestemming en reisdata.  

Contact

Heb je na het lezen van de informatie vragen, stel ze dan via onze mailbox ZOEM@ggdreisvaccinaties.nl

DOE JE MEE?

Wij hopen dat je meedoet! Jouw bijdrage is belangrijk bij het verbeteren van voorlichting aan reizigers!!

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.