Kinderen vaccineren tegen hepatitis A/B

Vanaf 1 oktober 2011 is de hepatitis B-vaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). U kunt uw oudere kind voor de reis ook laten vaccineren tegen zowel hepatitis A als B, een combinatievaccin (AmBirix®).

Hepatitis B vaccinatie voor kinderen

Alle kinderen in Nederland die geboren zijn op of na 1 augustus 2011 komen voor de hepatitis B-vaccinatie in aanmerking. Baby’s krijgen het combinatievaccin DKTP+Hib+Hepatitis B (Infanrix® Hexa) toegediend op 2, 3, 4 en 11 maanden.

Voor oudere kinderen is er geen inhaalprogramma voor hepatitis B. Het is dus mogelijk dat binnen één gezin het jongere kind wel de hepatitis B-vaccinatie krijgt terwijl het oudere kind het niet heeft gehad.

Op reis met kinderen

Hepatitis A komt wereldwijd voor. Maar het komt vooral voor in landen waar minder aandacht is voor hygiëne en riolering en waar de watervoorzieningen onvoldoende zijn. De vaccinatie tegen hepatitis A voor een reis adviseren we vanaf de leeftijd van één jaar. De vaccinatie bestaat uit twee prikken met een half jaar tussentijd. De bescherming tegen hepatitis A is ten minste 30 jaar.

U kunt ook kiezen voor een combinatievaccin hepatitis A en B. Als deze vaccinatieserie (twee prikken met een half jaar tussentijd) wordt gehaald voor de 16e verjaardag, dan is uw kind waarschijnlijk levenslang beschermd tegen hepatitis B. Ook hier is de bescherming tegen hepatitis A ten minste 30 jaar. Als uw kind gedurende de vaccinatieserie 16 jaar wordt, bespreek dan even het schema met de reizigersadviseur.

Loopt uw kind tijdens de reis een verhoogd risico op een besmetting met hepatitis B, kom dan op tijd naar het spreekuur en bespreek dit met de adviseur.

Meer informatie

Uitleg over hepatitis A en hepatitis B kunt u vinden op onze website.

 

4-4-2016