Vaccinaties? Ook als u met kinderen reist!

De zomervakantie is in zicht. Velen zoeken dan weer de zon op of bezoeken familie in het thuisland. U misschien ook wel. Maar wist u dat u een ziekte als besmettelijke geelzucht (hepatitis A)  kunt oplopen in landen zoals Marokko, Kaapverdië en Dominicaanse Republiek? Een vaccinatie beschermt.

Per jaar reizen ongeveer 1,2 miljoen mensen naar een land waar ziekten zoals hepatitis A voorkomen. Bijna 700.000 hiervan reist naar een ‘risicoland dichtbij’, zoals Marokko. In deze landen komt ook hepatitis A voor. Daarvan kun je ziek worden.

De prik tegen hepatitis A zit niet in het Rijksvaccinatieprogramma, wat veel mensen denken. De helft van alle kinderen gaat hierdoor ongevaccineerd op reis naar een risicoland waar hepatitis A voorkomt.

Kinderen en ook volwassenen kunnen een ziekte zoals hepatitis A gemakkelijk oplopen. Het is een virusziekte. Het virus kan zich na terugkomst van vakantie via de toiletten, deurklinken, kranen en handdoeken verspreiden. Hierdoor worden meer mensen ziek. Met goede voorbereidingen en een vaccinatie zijn veel gezondheidsproblemen te voorkomen.

Vergoedingen

Vergoedingen van vaccinaties zitten vaak in het aanvullend pakket. Bij het plannen van een reis is het daarom goed om rond de jaarwisseling weer eens goed naar het ziektekostenpakket te kijken.

Meer informatie

Op de website van GGD Reisvaccinaties vindt u per land de aanbevolen en verplichte vaccinaties.

Kijk op de website voor meer informatie over Hepatitis A. Download de app GGDreistmee.