Aangepast advies hepatitis A-vaccin kinderen

Lees voor
Translate: select the text below, select "vertalen" and choose your language

Update 29-8-2018: Het losse hepatitis A-vaccin voor kinderen is weer verkrijgbaar.

Er is in Nederland een tekort aan het losse hepatitis A-vaccin voor kinderen. Uw kind kan volgens een aangepast advies* gewoon gevaccineerd worden, wanneer u reist naar een land waar hepatitis A voorkomt. Een afspraak kunt u gemakkelijk online maken via onze website.

Het aangepaste advies voor hepatitis A-vaccinatie

  • Een vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit een serie van twee prikken. Na één vaccinatie is uw kind minimaal 1 jaar beschermd, en hoogstwaarschijnlijk 3 jaar. Daarom adviseren we tijdelijk geen tweede vaccinatie als de eerste vaccinatie korter dan 3 jaar geleden is gegeven.
  • Is uw kind niet eerder gevaccineerd tegen hepatitis A of langer dan 3 jaar geleden en reist het naar een land waar hepatitis A voorkomt? Dan adviseren we het gecombineerde hepatitis A- en B- vaccin. Dit vaccin is wel verkrijgbaar. Dit advies geldt ook als uw kind al gevaccineerd is tegen hepatitis B.
  • Het is belangrijk om uw kind vaak de handen te laten wassen op reis. Droog de handen aan de lucht of aan een wegwerphanddoekje. Bekijk de reistips voor meer hygiënetips.

Bij sommige GGD’en is nog voldoende vaccin op voorraad. Informeer bij uw eigen GGD of zij bovenstaand advies opvolgen.

Naar verwachting is het hepatitis A-vaccin eind augustus 2018 weer normaal verkrijgbaar in Nederland.

Meer informatie over hepatitis A kunt u vinden op onze website.

* Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)