Mazelen in Europa

Het aantal gevallen van mazelen in verschillende Europese landen (Frankrijk, Italië, Roemenië en Griekenland) blijft toenemen. Kinderen die niet of onvolledig gevaccineerd zijn lopen het grootste risico. Zij hebben meer kans op een ernstig verloop van de ziekte.

Bent u gevaccineerd? Dan bent u beschermd.

In Nederland zit de vaccinatie tegen mazelen (BMR) sinds 1976 in het Rijksvaccinatieprogramma: één keer op de leeftijd van 14 maanden en een herhaling op 9-jarige leeftijd.
Als u deze vaccinaties hebt gehad, bent u voldoende beschermd. Nog een keer vaccineren is dan niet nodig.

Advies Italië en Frankrijk

Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië en Frankrijk is het belangrijk dat ze volgens het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Is er nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij familie of vrienden thuis)? Dan kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en ongevaccineerde volwassenen (geboren in Nederland tussen 1965 en 1976) vaccinatie zinvol zijn. Als de BMR-vaccinatie voor de eerste verjaardag wordt gegeven, moet deze op 14 maanden herhaald worden. 

Advies Roemenië

Het advies voor kinderen van 6 tot 14 maanden en ongevaccineerde volwassenen (geboren in Nederland tussen 1965 en 1976) die naar Roemenië gaan, is om (vervroegde) vaccinatie tegen mazelen te nemen. Als de BMR-vaccinatie voor de eerste verjaardag wordt gegeven, moet deze op 14 maanden herhaald worden.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM

Bron: Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)