Mazelen in Val Thorens

In het Franse wintersportoord Val Thorens is bij minstens 24 mensen mazelen vastgesteld. Val Thorens maakt deel uit van ‘Les Trois Vallées’. Mensen die in Val Thorens gaan skieën hebben een klein risico op mazelen indien zij niet gevaccineerd zijn.

Val Thorens

Vorige week werd bekend dat in Val Thorens, een populair wintersportgebied, in korte tijd 24 mensen mazelen kregen. De zieken zijn vooral seizoenswerkers, maar ook twee Deense wintersporters werden ziek.

Wat is mazelen?

Mazelen is een ziekte die plotseling begint met koorts, verkoudheid en hoesten. Soms is er sprake van een oogontsteking. Na 3 tot 7 dagen ontstaan vlekjes op de huid die zich verspreiden over het hele lichaam. Na enkele dagen trekken de vlekjes weg en daalt de koorts.

Ben ik beschermd tegen de mazelen?

De meeste mensen in Nederland zijn beschermd (immuun) tegen mazelen. Vanaf 1976 wordt aan alle kinderen een vaccinatie tegen mazelen aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma, op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar.

Mensen die vóór 1965 geboren zijn, hebben vrijwel allemaal de mazelen gehad. Zij kunnen de ziekte niet nog een keer krijgen. Mensen die tussen 1965 en 1975 geboren zijn, zijn soms niet gevaccineerd en hebben de mazelen ook niet gehad. Voor hen kan een vaccinatie zinvol zijn. Dit geldt ook voor kinderen die nog niet gevaccineerd zijn.

Hoe bescherm ik mezelf tegen de mazelen?

Als u niet beschermd bent, raden wij u aan voor vertrek naar Val Thorens een BMR (bof, mazelen, rode hond) vaccinatie te halen. Indien u twijfelt over uw kindvaccinaties kunt u contact opnemen met het RIVM.