Vogelgriep, nog steeds een risico?

Lees voor
Translate: select the text below, select "vertalen" and choose your language

Enkele jaren geleden was de vogelgriep “breaking news” maar bij velen al weer vergeten. Toch is de vogelgriep nog steeds aanwezig en steekt af en toe de kop op. Er zijn vele varianten en het virus blijft zich veranderen. Daardoor blijft het onvoorspelbaar wat de gevolgen voor  mensen kan zijn.

Wat is vogelgriep

Vogelgriep (aviaire influenza) is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen die gevaarlijk zijn voor onder meer kippen, eenden en kalkoenen. Sommige soorten vogelgriep kunnen ook mensen infecteren. Het meest bekende type daarvan is H5N1. De laatste grote uitbraak van vogelgriep was in dit voorjaar toen er vele pluimvee bedrijven in China besmet waren en diverse mensen overleden zijn. Reizigers moeten wereldwijd, met name in Azië, voorzichtig zijn in de contacten met pluimvee.

Advies voor reizigers

  • Vermijd het contact met pluimvee. Een pluimvee bedrijf zult u als reiziger niet zo snel bezoeken, maar op markten komt u zeker pluimvee tegen. Bezoek deze delen van de markt niet, raak pluimvee niet aan (ook mest kan besmet zijn) en was uw handen regelmatig.
  • Hoort u ter plaatste dat er bedrijven of dorpen besmet zijn, bezoek deze dan niet en pas eventueel uw  reisbestemming/route aan.
  • Neem geen dierlijke producten (eieren, vlees, vleeswaren, kaas of andere melkproducten, huiden,  jachttrofeeën) mee tijdens de door -en terugreis, ook niet in kleine hoeveelheden.
  • Als u zelf kippenvlees bereidt, gebruik dan voor rauwe en bereide producten apart bestek, was uw handen nadat u aan rauw vlees hebt gezeten en zorg dat het vlees goed gaar en verhit is (minimaal 70 graden).
  • Eet ook in restaurants  alleen goed gaar kippenvlees.
  • Er is voor reizigers niet nodig om, ter voorkoming  van de ziekte, virusremmende medicijnen mee te nemen op reis.

Handen wassen 

Handen wassen is de beste manier om vele soorten infectieziekten te voorkomen. Was meerdere malen per dag uw handen met water en zeep en droog de handen met een schone handdoek of laat ze drogen aan de lucht. Doe dit met name vóór en na het eten en na het gebruik van het toilet. Is water en zeep niet voorhanden, gebruik dan een antibacteriële gel totdat u uw handen weer kunt wassen.

Klachten van vogelgriep

Artsen moeten alert  zijn wanneer mensen uit Azië terugkeren met een ernstige longontsteking, dit kan duiden op een besmetting met vogelgriep

Meer informatie kunt u vinden op de website van het RIVM