Loes op safari

Labels:

Loes vertelt: “Wij rijden verder naar het oosten en komen terecht in Addo, ten noorden van Port Elizabeth. Rondom Addo zijn diverse wildparken te vinden. Ik heb er thuis al 2 uitgezocht: Addo Elephant park en Schotia private Game reserve.

Met zijn allen in de jeep

Volgens afspraak worden we op tijd bij het hotel in Addo opgehaald door een ranger van Schotia. We stappen in de jeep en toeren 45 minuten richting het park. Het park is eigenlijk nog heel ruig, niet geasfalteerd, dus een jeep is geen overbodige luxe. Omdat de jeep plaats heeft voor 8 personen, stellen de rangers ter plaatsen de groep samen. Een opgedofte dame stapt in en begint met haar telefoon haar zaken aan het thuisfront te regelen. De ranger vraagt ons stil te zijn, maar de dame vindt het nodig om lawaai te maken en bij het zien van een giraf of zebra te gillen van verwondering. Dan zien we een neushoorn aan de rechterkant van de auto. Het zijn bedreigde dieren; de rangers zijn respectvol naar de dieren en hun omgeving. We volgen de instructies van de ranger en blijven stil zitten. De opgedofte dame hangt half uit de jeep en wringt zich in allerlei bochten om een selfie te maken met de neushoorn op de achtergrond. Deze neushoorn neemt er geen aanstoot aan, maar haar gedrag zorgt wel voor irritatie bij de andere toeristen. We vervolgen de safari in het heuvelachtige landschap, rijden langs bossages en poelen met water waar de dieren komen drinken.

Ineens horen wij een blaffend geluid. De jeep mindert vaart en stopt. Honden hier? De ranger legt uit dat het een soort bok is, een kudu,  die in geval van onraad dit geluid maakt. Ineens verschijnt daar de caracal uit de bosjes met een dood jong in zijn bek en steekt dwars over het pad over. Hij verdwijnt weer in de bosjes. Dan stopt het geblaf.

Tegen de avond eten we in een lapa. Dat is een half overdekte plaats met open vuren. Rangers leggen vlees op de BBQ, in Afrika heet dat braai. Op het menu staat vlees met salade. Heerlijk.

Gestommel in de struiken

De volgende dag rijden we zelf naar Addo Elephant park. We mogen er met de auto in, maar kiezen ervoor met een ranger te gaan. We zien watervogels, zebra’s, bokken en natuurlijk olifanten. Terwijl we naar de linkerkant van de weg kijken, horen wij ineens een enorm gestommel en gekraak van takken. Plotseling staat daar een enorme olifant. Hij maakt een grommend geluid. 'Dit kan gevaarlijk zijn', aldus de ranger. We moeten heel stil blijven zitten. De olifant ziet ons wel, maar loopt gelukkig door. Zo snel als hij komt zo snel verdwijnt hij in de bossages. Met deze safari's sluiten wij onze bijzondere reis af".

TIPS van Loes:

  • Schotia is echt nog een natuurpark, geen asfalt, echt een aanrader.
  • Boek je safari met je eigen gezelschap, dit voorkomt een hoop irritatie.
  • En….boek je safari’s thuis. Anders loop je het risico dat je niet meer mee kan.