Op de fiets in Stellenbosch

Labels:

Loes reist verder met haar partner door Zuid-Afrika.

“We gaan naar Stellenbosch. Nee, geen bos, maar een stadje, heel knus met witte huisjes, kleine raampjes en oude geveltjes. Ziet er wat oud-Hollands uit. Heel bijzonder die Hollandse invloeden hier. Stellenbosch ligt in de wijnstreek van Zuid-Afrika. We gaan op mountainbike de wijntour doen.

We laten ons eerst naar Franschhoek rijden, daar huren we fietsen om de tour langs de wijnhuizen te starten. Het is lekker weer, blauwe lucht met hier en daar een wolkje. Prima fietsweer. We fietsen tussen de wijnranken door en dwars door de wilde natuur. In eens komt er een enorme haas langs gesprint, hij rent een klein stukje mee en schiet de bossen weer in. We schieten in de lach, wat doet die haas hier nu weer? Maar…gezellig even zo, een haas die je begeleidt op je fietstour. We fietsen verder door het heuvelachtige landschap. Het heeft wat weg van de Moezelstreek in Duitsland als ik het moet vergelijken. In de verte zie je hier alleen wel bergkammen.

Als je een wijntour boekt weten de wijnhuizen dat je komt. Er gaat een begeleider mee, die rijdt met zijn auto vooruit en staan ons bij elk wijnhuis op te wachten bij de poort. We krijgen geen rondleidingen, maar het is echt een preuvement. We worden buiten ontvangen. We mogen aangeven hoeveel wijntjes we willen proeven. Het zijn gelukkig maar kleine bodempjes die we krijgen. Ondanks dat voelen we de wijn al wel snel naar ons hoofd stijgen. Gelukkig krijgen we er ook iets te knabbelen bij: stukje kaas, droge worst- biltong noemen ze dat hier, maar ook Franse kazen en gedroogde groente.

Na een uurtje genieten op het terras met prachtig uitzicht op de wijnranken mountainbiken we naar het volgende wijnhuis. Hier kunnen we lunchen, pasteitjes worden geserveerd. En natuurlijk weer een wijntje erbij. We kunnen ook flessen kopen, maar die moeten verzonden worden. Dat is eigenlijk zo duur, dan kun je beter in Nederland naar de slijterij gaan. De bekendste druifsoorten die hier groeien zijn de chenin blanc en pinotage (rood).

De tour is nog niet ten einde, we komen aan bij het derde wijnhuis. Ook daar een hartelijke ontvangst. Hier stijgt de wijn toch lichtelijk naar ons hoofd. We besluiten het de rest van de dag maar rustig aan te doen: langs de rand van het zwembad bij het hotel in Stellenbosch. 

Tip van Loes: In Stellenbosch is het overal mooi, leuk en lekker eten en drinken. Het is een veilig gebied, waar je zelfs ’s avonds alles te voet kunt doen.

Meer weten over veiligheid op reis? Download de Reisapp van het Ministerie van Buitenlandse zaken.

Over twee weken de laatste blog van Loes: Loes op safari.