Op wereldreis als 50-plusser

18 september 2019
Header illustratie

Jarenlang werkte ik als zelfstandig consultant. Het verdiende goed, maar gaf me steeds minder voldoening.  Ik nam, in overleg met mijn vrouw, een rigoureus besluit. Ik stopte mijn bedrijfsactiviteiten om het roer volledig om te gooien. Mijn vrouw kon bij haar werkgever gelukkig een sabbatical nemen. Zo werd ons idee voor een wereldreis geboren. Onderweg kon ik dan goed nadenken over de rest van mijn werkzame leven. Maar hoe bereid je je voor als 50-plusser op een wereldreis?

Reizen met medicijnen voor het hart

Ik ben niet gezegend met het meest gezonde lijf. Als ziekenhuizen spaarprogramma’s zouden hebben voor hun “vaste klanten”, had ik al veel punten bij elkaar gesprokkeld. Is dan een wereldreis een goed plan? Die vraag legde ik eerst voor aan mijn huisarts. Zij adviseerde om een specifieke inspanningstest te doen. Vanwege mijn hartritmestoornissen was het belangrijk om te zien of mijn klachten zouden verergeren tijdens een langdurig verblijf op grote hoogte. Gelukkig kwam hier niets geks uit naar voren. Daarnaast gaf mijn huisarts recepten voor acht maanden lang medicijngebruik met een speciale verklaring voor de apotheek. Anders zou die moeilijk doen over die enorme hoeveelheid die ik in één keer mee wilde hebben. 

Stijgen tot grote hoogte

Voor onze acht maanden durende reis hebben we een globaal reisschema gemaakt. Dat hebben we ruim van tevoren besproken met GGD Reisvaccinaties. Gelukkig bleek dat de effectiviteit van het vaccin voor gele koorts niet werd beïnvloed door mijn medicijngebruik. Anders hadden we onze plannen helaas moeten wijzigen. 

In het reisschema hebben we er bewust voor gezorgd dat we geleidelijk naar steeds hogere gebieden gaan in Zuid-Amerika, tot zelfs 5.200 meer boven zeeniveau. Hiermee geven we ons lichaam de kans te wennen aan het lagere zuurstofniveau. We brengen altijd de nacht door op een plek die minder dan 500 meter hoger ligt dan de dag ervoor. Dit verkleint de kans op hoogteziekte zo enorm. 

Wandeling naar Machu PicchuGrijsopreis.nl

Een van de hoogtepunten van onze wereldreis is de Salkantay Trail naar de Machu Picchu. In vier dagen totaal 90 kilometers trekken door een prachtige natuur met als hoogste punt de Salkantay Pass op 4.600 meter. Een flinke inspanning door de lengte en de hoogtemeters. Als voorbereiding liepen we ieder weekend zo’n 25 kilometers. Zo kregen we een aardige basisconditie. Ik heb daarnaast nog een week lang iedere dag gemiddeld 15 wandelkilometers gemaakt. Zo raakte mijn lichaam gewend aan een langdurige inspanning.

Omdat ik nauwelijks eelt op mijn voeten heb, ben ik gevoelig voor blaarvorming. Van mijn moeder heb ik ooit geleerd dat kamferspiritus de huid sterker maakt. Ik heb een maand lang trouw mijn voeten gedept met dit goedje. Bij mij heeft dit huismiddeltje perfect gewerkt.

Veiligheid op reis

Natuurlijk hebben we onze eigen voorkeuren voor landen die we willen bezoeken. Bij ons reisschema hebben we ook goed gekeken naar het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. En omdat situaties natuurlijk kunnen veranderen, hebben we de 24/7 BZ Reis-app geïnstalleerd. Hiermee ontvangen we automatisch notificaties als er iets wijzigt in het land waar we op dat moment zijn. Een andere handige app is “GGD Reist Mee”. Ook die hebben we gedownload. 

Om veilig te internetten tijdens onze reis, hebben we een abonnement genomen op een zogenaamde VPN-dienst. We kunnen via een versleutelde verbinding, een “virtual private netwerk” altijd veilig surfen op het net. Want openbare hotspots zijn te gevaarlijk om bijvoorbeeld je bankzaken te regelen.

Mijn werk na de wereldreis

We zijn inmiddels alweer een tijdje terug van een fantastische reis. We hebben gelukkig geen enkel probleem met onze gezondheid gehad. Ook hebben we ons nergens onveilig gevoeld. Wel hebben we prachtige ervaringen opgedaan. Het heeft me de inspiratie gegeven om samen met goede vriend Hanno Weima een reisblog te beginnen onder de naam grijsopreis.nl. De website informeert en inspireert actieve 50-plussers bij het maken van hun droomreis.

We geven praktische tips over

Maar vooral vertellen we onze verhalen over alle bestemmingen die we inmiddels hebben bezocht. Naast reisbestemmingen, reistips en reisinspiratie kun je genieten van prachtige foto’s.

Afbeelding

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.