Sigaren rollen op de plantage

Labels:

Jesse reist met haar zusje en ouders door Cuba en vertelt: “Voor ons is internet zo gewoon, maar in Cuba is dat nog helemaal niet overal te krijgen. We zien op de pleinen in Havana vaak jeugd bij elkaar zitten. Al snel komen we erachter dat daar een WiFi point is. Zo vaak als ik in Nederland online ben, zo weinig ben ik dat hier in Cuba. We moeten hier echt WiFi kaartjes kopen voor 1 cuc, de muntsoort voor toeristen. Voor Cubanen heet het geld ‘cup’. Omdat wij willen weten waar de sigarenplantages zijn, gaan we op het plein ook maar even het WiFi op. En het werkt!

We leren het Cubaanse eten kennen. Meestal is dat rijst met bruine bonen en vlees. Taai vlees, dat wel. We genieten wel van de drankjes en proberen van alles uit. Mojito’s zijn onze favoriet, een combinatie van rum met suiker, bruiswater en munt. Ook de Pina Colada met witte rum, kokosmelk en ananassap gaat er bij ons wel in. Dat heet in Cuba: Vitamin R. Van dat vitamine drankje wil iedereen wel elke dag drinken. 

Sigaren rollen

Maar je hebt Cuba niet gezien als je de sigaren niet hebt geroken. Het hotel biedt een excursie aan naar een sigarenplantage in Vinales. De plantages zijn enorm groot, je kunt er uren doorheen lopen, maar dat doen we niet. We rijden er langs en zien de uitgestrektheid ervan. Als we aankomen zien we een grote schuur met allemaal stapels bladeren. Ze zijn gesorteerd op grootte, maar ook op het deel van de plant waar ze vandaan komen. Elk blad heeft een eigen functie. Je zou denken dat je hier al de echte sigarengeur zou ruiken, maar dat is niet zo. We lopen de schuur in en zien een lokale boer die zich heeft uitgedost als een echte Cubaan, met hoed en een vlag van Che Guavarra erop.

We komen voor de workshop, dus melden ons bij de uitgedoste Cubaan. Samen met 20 andere toeristen staan we aan een lange tafel. De Cubaan met hoed doet voor hoe we bladen moeten rollen. De sigaar wordt dichtgeplakt met honing. Dat zorgt waarschijnlijk voor die lekkere sigarenlucht. We mogen er een paar mee terugnemen naar Nederland.“ 

Wil jij weten of je sigaren of iets anders mag meenemen uit een vakantieland? Raadpleeg de Douane reizen app.