Vakantie: even geen zuster zijn!

Lees voor
Translate: select the text below, select "vertalen" and choose your language
Labels:

De zomervakantie is aangebroken. Voor het eerst vlieg ik met mijn gezin naar een zonnige bestemming: Bulgarije, Sunny Beach. Vertrekdatum: 17 juli. Gezelschap: Sonja, Jan, Max  (12 jaar) en Ben (9 jaar). Vaccinaties? Check! Dit jaar verwennen we onszelf. Het hotel is all-inclusive dus echt vakantie. Even geen verpleegkundige zijn… of toch wel?

De eerste vliegvakantie samen

Mijn oudste zoon Max start na de zomervakantie op de middelbare school. Een mooi moment om met het gezin te genieten van een speciale vakantie. Jan en ik zijn al eens samen in Bulgarije geweest, we hebben er mooie herinneringen. Geweldig dat we nu met z’n vieren gaan.

Zon, zee en waterpret!

Als zonaanbidders zijn we aan het strand of aan het zwembad te vinden. De kinderen genieten. Ze glijden en glijden! Of vermaken zich met vriendjes aan het strand op de bananenboot. Ik spoor ze aan om goed te drinken. Uit machines tappen ze limonade. Zonder ijsklontjes, want het kraanwater is hier niet veilig voor ons.

Mam, ik voel me niet lekker

’s Avonds zitten we bij een liveshow. Mijn jongste zoon, Ben, vertelt me dat hij zich niet lekker voelt. Het begint met diarree. Terug in de kamer zoek ik de prullenbak zodat Ben daar in kan overgeven. Gelukkig heb ik ORS (oplossing van zout en suiker) en diarreeremmers in de koffer. Ben zwemt niet meer en blijft de volgende dag in bed. Hij is echt ziek, heeft koorts en klaagt over hoofdpijn. Mijn man en ik houden hem om de beurt gezelschap.

Ben heeft hulp nodig

Na 2 dagen zie ik mijn Ben slapper en slapper worden. Het zal toch geen hersenvliesontsteking zijn? Ik controleer of hij zijn kin op de borst kan leggen en of hij rode stipjes heeft op zijn lichaam. Dit lijkt in orde. Ik bel de hostess want met Ben gaat het niet goed.

Op weg naar de beroemde kliniek

Met een taxi rijden we naar de privékliniek van Dokter Rutger, bekend van ‘Zon, Zuipen, Ziekenhuis’. Toevallig, we kijken altijd.  Ben is gerustgesteld, de dokter weet altijd raad. Maar wat blijkt? Geen Dokter Rutger in de kliniek. Wel een strenge Bulgaarse dokter en zuster.

Een virus maakt Ben zo ziek

Ben is uitgedroogd en heeft het heersende Rotavirus, zegt de dokter. De strenge zuster moet drie keer prikken voor een infuus. Aan het gezicht van Ben te zien, is het pijnlijk. Uitgeput valt hij daarna in een goed bed in slaap. In de kliniek knapt Ben snel op. Na 24 uur kan hij weer zwemmen en glijden. Op een ligbedje bij het zwembad, duik ik eindelijk in mijn boek. Ben zwaait naar me van de hoogste glijbaan. Nog even genieten.

Pak in, die ORS!

Terug in Nederland pak ik mijn werk als reizigersverpleegkundige weer op. Hoewel de Bulgaarse dokter zei dat Ben een virus had, denk ik steeds terug aan de limonademachines en het ijs. Was het veilig om dat te eten en te drinken? Mijn beste advies na deze ervaring: stapels ORS en diarreeremmers in je koffer! En een goede hygiëne; handen wassen en limonade uit een flesje.