Antibiotica gebruiken op reis

Net zoals in Nederland, gebruik je antibiotica alleen als dat volgens je arts noodzakelijk is. Overleg dus altijd eerst met een arts, ook als je in het buitenland bent. In veel landen is antibiotica zonder recept verkrijgbaar.
Header illustratie

Wat moet ik doen als ik ziek word op reis?

Als je erg ziek bent, zoek dan een ziekenhuis of arts op. Je hotel of de alarmcentrale van je reisverzekering kan je helpen bij het zoeken van een goede arts/ziekenhuis. Vaak is je lichaam sterk genoeg om de ziekmakende bacteriën uit te schakelen. Het is dan niet nodig medicijnen als antibiotica te gebruiken. Bovendien zijn antibiotica niet effectief bij een infectie die door een virus is veroorzaakt, zoals bij griep of verkoudheid. Of bij infecties die zijn ontstaan door schimmels of parasieten. Denk bijvoorbeeld aan zwemmerseczeem of worminfecties. In die gevallen kunnen andere medicijnen nodig zijn. Gebruik daarom alleen antibiotica als je arts dit voorschrijft.

Zijn er risico’s om zo maar antibiotica te gebruiken?

Er zijn risico’s als je zomaar medicijnen gebruikt, zonder overleg met een arts. Als je bijvoorbeeld vaak antibiotica gebruikt, werken ze uiteindelijk niet meer. De bacteriën kunnen dan ongevoelig worden voor antibiotica. Daarmee breng je je eigen gezondheid in gevaar. Want het wordt dan moeilijker om je te behandelen als je ziek bent. 

Hoe moet ik antibiotica gebruiken?

Net zoals in Nederland, gebruik je antibiotica alleen als dat volgens je arts noodzakelijk is. Overleg dus altijd eerst met een arts, ook als je in het buitenland bent. In veel landen is antibiotica zonder recept verkrijgbaar. Koop dus niet zomaar antibiotica, maar bezoek een arts als je ziek bent. Als antibiotica noodzakelijk is:

  • Neem dagelijks de voorgeschreven hoeveelheid in en doe dat op het juiste tijdstip. Sla geen inname over.
  • Stop een antibioticumkuur nooit op eigen initiatief. Eerder stoppen is soms mogelijk, maar overleg daarover altijd eerst met een arts.
  • Gebruik geen restjes antibiotica of antibiotica van anderen. Bij elke infectie beoordeelt een arts of een antibioticumkuur nodig is, welk antibioticum geschikt is en hoe lang de kuur moet duren.
  • Heb je vanuit Nederland antibiotica meegekregen? Gebruik deze dan ook alleen volgens voorschrift.

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.