DEET tegen de teek

14 april 2020

Het tekenseizoen is weer in volle gang. Teken kunnen ziekten overbrengen. In Nederland is de ziekte van Lyme bekend. In het buitenland kan een tekenbeet hersen(vlies)ontsteking geven. Tegen deze laatste bestaat een vaccin, tegen de ziekte van Lyme helaas niet.

Hoe kun je een tekenbeet voorkomen?

  • blijf op de paden en vermijd hoog gras en struikgewas;
  • draag bedekkende kleding (lange broek, broekspijpen in de sokken, stevige schoenen);
  • smeer de onbedekte huid in met een insectenwerendmiddel met minimaal 30% DEET;
  • kampeer niet aan de bosrand en langs omzoming van een camping;
  • vraag de GGD of een vaccinatie tegen tekenencefalitis nodig is (niet mogelijk voor de ziekte van Lyme).

Gebeten door een teek?

Wat zijn teken?
Teken zijn kleine spinachtige beestjes, die leven van bloed. Teken komen voor in bos, park, duinen of heide, laag bij de grond. Ze kruipen op mensen en dieren en bijten zich vast in de huid, vaak zonder dat u dit merkt. Teken zwellen na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt door het zuigen van bloed. Controleer jezelf en anderen op tekenbeten nadat je "in het groen" bent geweest en verwijder de teek zo snel mogelijk.    

Ziekte van Lyme
Deze ziekte komt vooral voor op het noordelijk halfrond en dus ook bij teken in Nederland. Eén op de 5 teken is besmet. Informatie over de ziekte van Lyme vind je op de website van het RIVM. Op de tekenrader kun je zien hoe actief de teken zijn.

Tekenencefalitis (FSME)
Deze ziekte komt vooral voor in grote delen van Duitsland, Oostenrijk en in Oost-Europa. De Aziatische variant komt voor in grote delen van Rusland, Mongolië, Kazachstan en Kirgizstan. Omdat besmetting met tekenencefalitis al snel na de beet kan worden overgedragen, kan besmetting niet worden voorkomen door het dagelijks verwijderen van teken. In Nederland zijn enkele gevallen bekend. 

teken in Oostblok

 

Afbeelding

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.