Naar Afrika en Zuid Amerika? Gele koortsvaccinatie vóór je 60e.

25 november 2021
Header illustratie

Ben je 50 jaar of ouder en wil je in de toekomst een verre reis maken? Dan hebben we wat tips voor je.

Voor een aantal landen in Afrika en Zuid-Amerika is de gele koortsvaccinatie (yellow fever) aanbevolen of zelfs verplicht. Echter, naarmate je ouder wordt, is de kans op ernstige bijwerkingen na deze vaccinatie groter. Daarom zijn we terughoudend met het geven van een gele koortsvaccinatie als je 60 jaar of ouder bent.

We weten dat juist landen in Afrika en Zuid-Amerika erg in trek zijn bij deze leeftijdscategorie. We raden daarom aan om de gele koorts vaccinatie voor je 60e te nemen. Hiervoor kun je nu al een afspraak maken. Eén vaccinatie geeft namelijk levenslange bescherming. Hierdoor ben je, na vaccinatie, vrij om te reizen waarheen je maar wilt. Houd er rekening mee dat er ook andere vaccinaties (bijv. DTP, hepatitis A) en mogelijk malariapillen nodig zijn, maar daarbij speelt deze leeftijdgrens geen rol. 

Waar kan ik het gele koortsvaccin krijgen?

Alleen gele koorts geregistreerde vaccinatiebureaus mogen het gele koorts vaccin toedienen. Laat je altijd persoonlijk adviseren door een deskundig reizigersadviseur of deze vaccinatie zinvol kan zijn voor jou, met het oog op toekomstige reizen.

Maak een afspraak voor het vaccinatiespreekuur bij de GGD >>> 

 

Afbeelding

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.