Stage of wereldreis? Zorg voor kostendekkende verzekering

17 januari 2020
Header illustratie

De droom om vrijwilligerswerk in het buitenland te verrichten of op wereldreis te gaan na de studie is vaak al op jonge leeftijd aanwezig. Een buitenlands verblijf  is avontuurlijk, spannend, leerzaam en goed voor je persoonlijke sociale ontwikkeling. Je leert hoe het is om je te redden in een vreemde omgeving en je doet belangrijke internationale contacten op.

Helaas wordt dat plezier soms verstoord door problemen met je gezondheid, bijvoorbeeld door ziekte, een ontsteking of een ongeluk(je). Het kan meevallen, maar je kan ook heel ziek worden en in het plaatselijke ziekenhuis terecht komen. Je wilt dan goed geholpen worden, maar geen torenhoge rekening op je deurmat vinden als je thuiskomt. Daarom is het belangrijk om goed te weten hoe je verzekering werkt als je voor langere tijd in het buitenland bent.

Voorkomen is beter dan genezen

De plannen voor een lang verblijf in het buitenland maak je meestal niet van de ene op de andere dag. Verdiep je in de maanden november en december van het jaar vóórdat je op reis gaat goed in je zorgverzekering. Vaccinaties kosten geld, maar geven ook langdurig bescherming. Zie het als een investering in de toekomst en je gezondheid. Kijk op onze website bij de landeninformatie wat wij zoal adviseren voor het land waar jij heen gaat.

Goed verzekerd op reis

Verschillende verzekeraars bieden aanvullende verzekeringen als je als basisverzekeringsplichtige naar het buitenland gaat. Denk bijvoorbeeld aan dekking voor medische kosten in het buitenland die niet worden gedekt door de basisverzekering. Maar ook aan een ongevallenverzekering (hieronder valt ook repatriëring), aansprakelijkheids-verzekering en rechtsbijstandverzekering. Sluit ook een bagageverzekering af voor je gehele periode in het buitenland. Kijk goed naar de voorwaarden; sommige verzekeraars dekken alleen de eerste drie maanden in het buitenland.

Maak op tijd een afspraak

Het is belangrijk minstens een half jaar uit te trekken voor de vaccinaties. Dit is met name nodig wanneer je de vaccinatie voor Hepatitis B krijgt. Deze bestaat uit drie prikken, in maand 0,1 en 6.

Reisvaccinaties zijn vaak niet het leukste onderdeel van de reis, maar onmisbaar als je gezond wilt blijven op reis en de risico’s wilt verlagen. Tijdens de reizigersspreekuren op de GGD kun je alle informatie krijgen, het vaccin is op voorraad en ook tijdens en na de reis kun je met jouw vragen bij ons terecht.

Gebruik de app GGDreistmee

De app GGDreistmee geeft handige informatie over het voorkomen van ziekte, maar ook wat je moet doen in bepaalde gevallen. De app is ook off-line te gebruiken, handig als je WiFi even is uitgevallen of als je geen bereik hebt. 

 

Afbeelding

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.