Vaccineren? Ook voor landen rond de Middellandse Zee!

31 januari 2020
Header illustratie

De zomervakantie is in zicht, de vakantie geboekt. Maar...heb je al gedacht aan je vaccinaties? Want ook voor landen rond de Middellandse Zee zoals Kroatië, Turkije, Marokko en Egypte zijn vaccinaties nodig. In 2012 liepen in Egypte meer dan 100 reizigers Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) op in resorts aan de Rode Zee. Met een vaccinatie is deze ziekte echter makkelijk te voorkomen.

Hepatitis A-vaccinatie

Het Hepatitis A-virus veroorzaakt een ontsteking van de lever. Je kunt het virus oplopen via besmet voedsel of water. Het virus overleeft ook buiten het lichaam, op deurklinken, handdoekjes in een toilet of kranen. Hierdoor kan het virus aan de handen blijven “plakken”, waardoor je het makkelijk binnen krijgt. Jonge kinderen worden meestal niet/nauwelijks ziek. Zij kunnen de ziekte echter wel ongemerkt meenemen naar Nederland en verspreiden op school of op het kinderdagverblijf. Hierdoor worden meer kinderen  en volwassenen ziek die op hun beurt het virus mee naar huis nemen. Een vaccinatie kan dit allemaal voorkomen!

Eén vaccinatie geeft al een bescherming van een jaar. Een tweede vaccinatie, na een half jaar, geeft minimaal 30 jaar bescherming. Kinderen vanaf een jaar oud mogen deze vaccinatie al krijgen. Maak snel een afspraak.

Onderzoek

TNS NIPO deed in 2012 onderzoek (1) onder 800 reizigers. Hieruit blijkt dat slechts 36% informatie zoekt over gezondheidsrisico’s op reis. Voor de populaire vakantiebestemming Kroatië laat slechts 13% zich vaccineren tegen besmettelijke geelzucht tegen 39% van de vakantiegangers naar Marokko, Turkije en Egypte. In 29% van de gevallen speelt het ontbreken van een advies bij het reisbureau hierbij een rol. Men is er niet op attent gemaakt of men denkt geen risico te lopen. Maar ook in luxe resorts kun je ziekten oplopen. Dat heeft de uitbraak van 2012 bewezen.

Meer weten?

  • Wil je weten voor welke landen vaccinaties nodig zijn? Kijk dan in de landenzoeker.
  • Kijk op de pagina over Hepatitis A

 

(1) In december 2012, voerde TNS Nipo, in opdracht van Gezondopreis.nl, onderzoek uit onder ruim 800 respondenten. Zij gingen  de afgelopen twee jaar op vakantie naar risicolanden zoals Egypte, Turkije, Marokko, Gambia en Kroatië.

 

Afbeelding

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.