Zee-egels, kwallen en koralen

5 maart 2015

Tropische wateren zitten vol met vissen, anemonen en koralen. Heel mooi, maar er zijn ook zeedieren die kunnen steken of met hun tentakels gemene pijn kunnen veroorzaken. Azijn is een veelgehoord middel tegen kwallen, maar wat kun je doen als je in een stekelvis hebt getrapt?

Kwallen, koralen en poliepen

Wanneer je in aanraking komt met kwallen, koralen, anemonen of poliepen, dan kunnen er harpoentjes je huid binnendringen. Aan de harpoentjes zitten angels. Deze kun je verwijderen door een betaalkaart/creditcard vlak langs de huid te halen. Haal de angel eruit. Behandel niet met alcohol, Betadine of verband, maar gebruik azijn. Azijn werkt tegen het gif dat in de huid is gekomen. Drenk een lap in de azijn en dep de aangedane plaats hiermee.

Zee-egel, zeester of steenvis

Trap je op een zee-egel, op een zeester of een steenvis, word je geraakt door een rog of trap je op een schelp dan kan dit hevige klachten geven, zoals pijn, zwelling, flauwvallen. Een steenvis komt bijvoorbeeld voor in Australië en Indonesië. Dompel het aangedane lichaamsdeel 30-90 minuten in zo heet mogelijk water >40° <50°.

Box Jellyfish en Blue Bottle

De zeewesp (seawasp) ofwel Box Jellyfish (soort kwal) komt voor in de Indische Oceaan en de Pacific. Ook hiervoor geldt: azijn gebruiken. Maar, omdat er ook algemene klachten kunnen ontstaan, zoals verwardheid, ademhalings- of hartklachten is ook antigif nodig. Wend je dus snel tot een medische post. De Blue Bottle of Portugese man of War komt overal in de tropen voor, inclusief de Middellandse zee. Ook hierdoor kunnen klachten optreden. Verwijder de stekels met een pincet. Azijn kan de klachten doen toenemen, probeer het dus eerst uit op een heel klein stukje.  Schakel in elk geval zo snel mogelijk medische hulp in.

In Australië is vaak een fles azijn aanwezig op het strand.

Informatie over tropische ziekten kun je vinden in het boekje: Hoe blijf ik gezond in de tropen?

Afbeelding

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.