Bedwantsen

Nederlandse verdelgingsbedrijven hebben het steeds drukker met het bestrijden van de parasieten, die Nederlanders meenemen van hun vakantie. De bedwants is hier een voorbeeld van.
Header illustratie

Wat is een bedwants?

Een bedwants, (wandluis /bedluis), is een insect. Hij is gemiddeld 5 mm lang en voedt zichzelf met het bloed van mens of (huis)dier. Het is een parasiet. Ze zijn roodbruin van kleur, na een ‘bloedmaaltijd’ worden ze donkerrood. Ze kunnen lang (tot wel 35 weken) zonder voedsel. Bedwantsen houden niet van licht en komen het meest voor in slaapkamers.

Hoe kun je het herkennen?

Als je vuilgele tot bruine puntjes op lakens, plinten of rondom schilderijen en stopcontacten aantreft, dan kun je last hebben van bedwantsen. De puntjes zijn uitwerpselen. In de buurt van hun schuilplaatsen kun je donkere huidschilfertjes aantreffen, ze verspreiden een zoete amandellucht.

Bedwantsen kunnen zich makkelijk verspreiden omdat ze vrij snel lopen, ook tegen plafonds. Via scheuren en naden in muren en leidingen komen ze in andere hotelkamers.
Via bagage of beddengoed komen bedwantsen weer in particuliere huizen terecht.

Klachten: jeuk!

De bedwants begint zijn levenscyclus als eitje. Deze zijn wit en ongeveer 1 millimeter groot. Na 10 dagen komt het ei uit en de kleine bedwants maakt in de 6 weken daarna 5 verschillende stadia door. Alle stadia voeden zich met bloed dat door een steekmond uit de mensenhuid of uit de dierenhuid wordt gezogen. Bedwantsen bijten alleen ‘s nachts , waardoor kleine, rode plekjes ontstaan. Deze beten lijken op muggenbulten. De plek kan opzwellen en erg jeuken. Ze bijten vooral in buik, armen en benen. Vaak zijn er enkele beten op een rij of bij elkaar.  Bedwantsen brengen geen ziektes over, in tegenstelling tot bepaalde wantsen in Latijns Amerika, die de parasiet Trypanosoma Cruzi kunnen verspreiden en de ziekte van Chagaz veroorzaken.

Advies aan de reiziger

  • Neem de vakantiekoffers niet mee naar binnen
  • Doe de was buiten in vuilniszakken
  • Stop de was daarna meteen in de wasmachine
  • Was op 60 graden of meer en zoveel mogelijk ook in de droger
  • Spuit de koffer in met ongediertespray en laat die zo lang mogelijk open in de zon staan. Deze behandeling moet na 4-20 dagen nog eens herhaald worden omdat niet alle eitjes gedood worden in een keer. Beter is het om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen.  

Een tweedehandse aankoop?

Het is van belang om bij de aankoop van een tweedehands matras,  meubels of andere spullen met mogelijke schuilplaatsen deze op bedwantsen te controleren. Bedwantsen kunnen zich in elke opening waar een credit card in past verschuilen.

Maak nu een afspraak

Ga jij op reis? Zoek op deze GGD website welke vaccinaties je nodig hebt en welke maatregelen je verder kunt treffen.